• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På torsdagen limmade aktivister från Extinction Rebellion, XR, fast sig utanför Londonbörsen. Foto: Reuters/Simon Dawson

Extinction Rebellion avslutar klimataktioner i London

Publicerad

Den nya miljögruppen Extinction Rebellion har skapat kaos med sina blockader av gator och broar i London den senaste tiden. På torsdagen limmade aktivister fast sig utanför Londonbörsen. Ett tusental personer har gripits i samband med protesterna. Deras klimataktioner inspirerar nu människor även i Sverige.

Aktionen ”Shut down London” har påverkat hundratusentals resenärer de senaste tio dagarna. Extinction Rebellions aktivister har också planterat träd utanför parlamentet och limmat fast sig i grindarna till Buckingham Palace. De väckte uppmärksamhet med en halvnaken aktion i det brittiska underhuset.

Aktioner i Sverige

Tanken med störande ickevåldsaktioner och civil olydnad är att få politiker att agera för klimatet. Även i Sverige bildas nu grupper på flera håll i rörelsens anda.

I Stockholm blockerade ett hundratal klimataktivister riksdagen nyligen. I Göteborg har två aktioner genomförts den senaste tiden. Många av deltagarna är beredda att låta sig gripas för att få politikerna att lyssna.

Emelie Ribeiro är en av de nya medlemmarna i den svenska delen av Extinction Rebellion. Foto: Privat

Emelie Ribeiro har två små barn och är lärare i svenska som andraspråk på en folkhögskola i Göteborg. Hon har inte varit aktiv tidigare och valde att engagera sig i Extinction Rebellion på grund av deras metoder.

– Jag kände en oerhörd klimatångest och vanmakt över att inte kunna påverka mina barns framtid. Jag är beredd att utsätta mig för risker som att bli gripen. Det är ingenting jämfört med vad klimathotet innebär, säger Emelie Ribeiro till SVT Nyheter.

”Grus i maskineriet”

Li Vinthagen i Göteborg har varit aktiv i andra miljögrupper men har nu gått med i Extinction Rebellion.

– Politikerna kommer inte självmant att fatta beslut för att rädda civilisationen. Vi vill kasta grus i maskineriet och vara så besvärliga att de inte kan ignorera våra krav. Vår avsikt är inte att skada någon med våra aktioner men vi har inget annat val, säger hon.

Men bara något hundratal aktivister har deltagit i aktionerna i Sverige. Vad beror det på ?

– Vi är en ny rörelse, vi har bara funnits några månader, säger Li Vinthagen. -

De politiker ni kritiserar är folkvalda. Tror ni på den representativa demokratin?

Vi ser våra krav som en fördjupning av demokratin. Vi vill att ett medborgarråd ska övervaka att politikerna uppfyller sina åtaganden, säger Li Vinthagen.

Polisen anmäler

– Vi försöker hantera olika former av protester med dialog. Men vi kommer att anmäla företrädare för organisationer som bryter mot ordningslagen, säger Mats Eriksson, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Fakta: Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (utrotningsupproret) är en internationell proteströrelse som vill uppnå radikal förändring i syfte att minska risken för mänsklig utrotning och ekologisk kollaps.

Rörelsen, som förkortas XR, har timglaset som sin symbol. Aktionerna ska följa principer om civilt olydnad och ickevåld, enligt XR:s plattform.

Kampanjgruppen bildades 2018  och är starkast i Storbritannien, men det finns grupper även i USA, Sverige och i ett 40-tal andra länder.

Rörelsens krav:

  •  att politiker utropar ett klimatnödläge för att göra krisen synlig för alla
  •  att råd bildas med inlottade medborgare som ska övervaka att politikerna uppfyller de mål man har beslutat om på klimattoppmöten
  • noll nettoutsläpp av koldioxid till år 2025
  • större insatser för den biologiska mångfalden

Den svenska aktivisten Greta Thunberg har uttalat sitt stöd för gruppen och för en generalstrejk för klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.