I veckan meddelade statliga Vattenfall att man ska sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland. Kritiken har varit hård, inte minst från Vänsterpartiet, som menar att Vattenfall istället borde lägga ner brytningen så att inget annat företag kan fortsätta verksamheten. James Hansen, som tidigare varit chef för klimatforskningen på den amerikanska rymdstyrelsen NASA, menar att så länge priset på fossila bränslen är så lågt som i dag kommer någon alltid att utvinna dem.
– Vem som äger det spelar inte så stor roll. Naturligtvis vore det klädsamt om de lämnade kvar det i marken. Men det finns så mycket fossilt bränsle runtom i världen att det inte löser problemet. Det enda som hjälper är att höja priserna på fossila bränslen genom att höja avgifterna på koldioxidutsläpp, säger han i en exklusiv intervju i SVT:s Agenda.
Kedjade fast sig vid kolkraftverk
James Hansen arbetar i dag som professor på det ansedda Columbia University i USA. Redan på 1980-talet varnade han för klimatförändringarna. Han ses i dag som en klimataktivist och han drar sig inte för civil olydnad. Bland annat har han kedjat sig fast vid ett kolkraftverk. Han menar att världen redan nu har gjort av med en för stor del av koldioxidbudgeten. Det allra viktigaste är att få kraftbolagen att minska sina utsläpp, säger han.
– Om vi kan göra elektriciteten koldioxidfri så har vi löst problemet.
Att göra fossila bränslen dyrare är det enda sättet att få stopp på klimatförändringarna, tror James Hansen. Därför är det olyckligt att som i Sverige lägga ner kärnkraft, menar han.
– Det är inte smart. Vi i västvärlden blev rika genom att bränna fossila bränslen. Men om länder som Kina och Indien ska göra samma sak kommer vi gå under. Därför borde vi hjälpa dem att utveckla modern och säker kärnkraft. 10.000 människor dör varje dag av utsläpp från fossila bränslen, det bryr sig ingen om. När ett fåtal dör av kärnkraft då vill man stänga all kärnkraft. Det är galet och irrationellt, säger James Hansen.
”Enda lösningen är kärnkraft”
Förnybar energi som sol och vind kan stå för en del av världens energibehov. Men inte allt, menar Hansen.
– Det räcker inte för att täcka behoven som Kina och Indien har. Och vi måste sänka utsläppen snabbt. Den enda lösningen är kärnkraft. I Sverige kan man fasa ut kärnkraften eftersom man har så mycket vattenkraft. Men på de flesta platser är det inte möjligt. Kärnkraften kommer inte att försvinna bara för att Sverige slutar med det. Framtiden är att utveckla säkrare kärnkraft, säger han.