Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ser fram emot att ta upp Sultan al-Jabers kommentarer om fossila bränslen när de träffas på COP28-mötet. Foto: SVT

Klimatministern hoppfull – trots COP28-basens ord om fossila bränslen

Uppdaterad
Publicerad

Valet av olje-vd:n Sultan Ahmed al-Jaber till ledare för klimattoppmötet COP28 har mött stark kritik från flera håll. Hans kritiker har inte lugnats av att han nyligen sagt att vetenskapen inte talar för att fossilbränslen behöver fasas ut.

Ledaren för COP28-mötet, Sultan al-Jaber, sade nyligen under ett livesänt event som The Guardian tagit del av, att det “inte finns något vetenskapligt bevis som indikerar att det är nödvändigt att fasa ut fossilbränslen för att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader”. 

– Han har inte rätt i det. Att fasa ut det fossila är det allra viktigaste vi kan göra för att stoppa den globala uppvärmningen , säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT. 

Klimatmöte COP29

Enligt Romina Pourmokhtari är Sultan al-Jabers uttalande problematiskt, men hon tror också att det kan leda till ett ökat tryck på Förenade Arabemiraten.

– Det är viktigt att vi får med oss de allra största utsläpparna och fossila länderna på klimatomställningen. Så inte minst är det bra att vi får en diskussion om det här nu.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under fredagen att “forskningen är tydlig. 1.5-gradersgränsen är bara möjlig om vi slutar bränna alla fossilbränslen”. 

Kritiserat beslut

Att just Sultan al-Jaber valts ut till klimattoppmötets ledare har kritiserats starkt på grund av has uppdrag som vd för det statliga olje- och gasbolaget ADNOC. Bland annat har över 100 ledamöter i USA:s kongress och EU-parlamentariker krävt hans avgång.

Vissa menar att det är ett tecken på att oljelobbyn har tagit kontroll över klimattoppmötet, medan andra menar att han kan vara rätt person att sätta press på andra oljeshejker.

 – Han är ju ordförande, så det är klart att det påverkar utfallet. Men just eftersom Förenade Arabemiraten är ett fossilland så får de ett väldigt högt tryck och mycket granskning på vad de skriver om de här frågorna, säger Romina Pourmokhtari.

I klippet hör du klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris kommentar om COP28-ledarens uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet