Klimatparadoxen: Så kan omställningen försenas av att det är rekorddyrt att släppa ut CO2

Uppdaterad
Publicerad

Priset på utsläppsrätter har stigit till rekordnivåer det senaste året. Systemet ska få ner industrins utsläpp av koldioxid, men nu varnar svenska företag för att det det tvärtom – det kan istället bromsa åtgärder för klimatet.

Det senaste året har priset på utsläppsrätter fördubblats och ligger nu på rekordnivån 600 kronor per ton. Det borde göra åtgärder för att minska utsläppen mer lönsamma. Det är avsikten med systemet för utsläppsrätter.

Men rekordpriset på utsläppsrätter har även varit en starkt bidragande orsak till att elpriset stigit kraftigt sedan sommaren.

Klimat

Förklaringen är att kol- och gaskraft har fått ökade kostnader, vilket har drivit upp marginalpriset på el på den nordeuropeiska elmarknaden. Och ett högt elpris är dåligt för en av de viktigaste klimatåtgärderna – nämligen elektrifiering.

– Det är verkligen bakvänt. Särskilt om man tänker på att vi i Sverige har vi ett fossilfritt elsystem. Tyvärr så importerar vi de fossila elpriserna från kontinenten, så att utsläppsrätterna har ett genomslag även på det svenska elpriset, säger Lina Håkansdotter, hållbarhetschef på Svenskt näringsliv.

Köra på el mindre lönsamt

Gruvföretaget Boliden har inlett en omställning att elektrifiera maskiner i gruvorna för att minska förbrukningen av diesel. Högre elpriser gör den kalkylen sämre.

– Omställningen har förmodligen gått fortare om vi hade haft ett lägre elpris, säger Klas Nilsson, kommunikationschef.

Men Klas Nilsson medger att företaget ändå kommer att gå vidare med elektrifieringen eftersom det finns en långsiktig strategi att få bort koldioxidutsläppen.

– Vi kör den här utvecklingen ändå.

Högt elpris kan alltså vara dåligt för klimatåtgärder hos förbrukarna. Men det kan också vara bra för klimatet genom att investeringar i förnbybar el blir mer lönsamma.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet