Gunnar Larsson besökte måndagkvällens Aktuellt och redde ut vad som gäller när företag söker upp skolor för att försöka sälja in avtal om studentskivor.
-Jag blir ju upprörd när jag ser reportaget, säger konsumentombudsmannen Gunnar Larsson. Det verkar vara en väldigt aggressiv och uppsökande verksamhet de håller på med.
Företag menar att festlokal är kontor
Flera företag menar att ångerrätten inte gäller om man är på deras kontor, vilket de menar att festlokalerna är – är inte det ett rimligt argument?
-När man söker upp eleverna på skolan då gäller lagen om ångerrätt. Det är ingen skillnad för konsumenter i hemmen eller på arbetsplatser. Man har rätt till 14 dagars ångerrätt.
Om man följer med och tittar på lokalerna som kanske också är företagets kontor, vad gäller då?
-Min uppfattning är att det ändå är näringsidkare som letar kunder på en arbetsplats eller en skollokal, och det är upprörande att de är inne i en skollokal. Då menar jag att lagen ändå gäller även om man skulle transportera några elever till en lokal och sajna upp dem där.
Att företagen inriktar sig på konsumenter som precis blivit myndiga – hur ser du på det?
-Ja, de är ju myndiga och de har de rätt att teckna avtal. Är man nyss fyllda 18 och får besök av någon som säger att det är bråttom att skaffa en lokal och får dem att skriva på ett kontrakt som är ekonomiskt betungande, den affärsmoralen och etiken tycker jag man kan ifrågasätta.
Borde föräldrarna vara inblandade?
-Föräldrarna har ju inte med det här att göra, men i praktiken blir det nog föräldrarna som får bära skott för det här.
Hur ska man tänka då som elev?
-För det första, om man blir uppsökt som elev på skolan då har man ångerrätt. Man får häva de här avtalen utan att det kostar en krona.
SVT