Riksdagsledamoten Erik Almqvist har visserligen lämnat sina partiuppdrag, men försöker uppenbart behålla det viktigaste politiska uppdraget; sin riksdagsplats. Frågan som ännu inte fått något svar är också vilken roll Kent Ekeroth spelade under det uppmärksammade fyllebråket?
När Jimmie Åkesson för ett tag sedan lanserade sin nolltolerans, krävde rättning i ledet och slut med rasistiska uttalanden var det nog få som trodde att den nya doktrinen skulle drabba hans närmaste krets först.
Lär pressas att lämna riksdagen
Erik Almqvist har visserligen varit i bråk förr och även den nu uppmärksammade filmen har delvis publicerats förut. Hans egna förnekanden skapade emellertid en situation som gjorde det omöjligt för Jimmie Åkesson att längre hålla honom bakom ryggen. Riksdagsplatser är personliga och inget parti kan tvinga en ledamot att avgå, men sannolikt utsätts Erik Almqvist nu för en hård press att avgå också från riksdagen.
Också Ekeroth kan hänga löst
Att Kent Ekeroth så snabbt valt att ta time out från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson visar förstås hur allvarligt läget är i Sverigedemokratera just nu. Frågan är dock om en time out räcker och om Ekeroth överhuvudtaget kan återvända till denna post. Det är svårt att föreställa sig en rättspolitisk talesperson i riksdagens justitieutskott som beväpnad med järnrör har deltagit i gatubråk.
De nya SD-väljarna ställer högre krav
Sverigedemokraterna har sedan partiet kom in i riksdagen försökt normalisera bilden av partiet. Jimmie Åkesson vill tvätta bort bilden av gatuslagsmål, provokationer och rasistiska uttalanden. I Tv-debatter har han försökt att framstå som saklig och sansad. Det som nu inträffat är förstås en politisk och medial katastrof för honom. Partiets gamla kärnväljare bryr sig förmodligen inte om vad Erik Almqvist skrek när han var på fyllan. Många håller förmodligen med. I de egna partileden är dessutom misstron stor mot både medier och det politiska etablissemanget.
Men de nya väljare som strömmat till Sverigedemokraterna under hösten är förmodligen känsligare för den här typen av händelser. Många väljare förväntar sig också med rätta att riksdagsledamöter, oavsett vilket parti de tillhör, inte beter sig som fotbollshuliganer. Det innebär att Jimmie Åkesson efter dessa händelser kommer att ha betydande trovärdighetsproblem när han försöker hävda att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra.