Snacka om att ta debatten. Utan att nämna Sverigedemokraterna vid namn utmanar han hela fundamentet i deras politik när han vädjar till människors humanism och engagemang att ta emot fler flyktingar. Risken Fredrik Reinfeldt tar är att flyktingpolitiken som valfråga kan fara iväg okontrollerat åt vilket som helst.
Det var inte precis något valfläsk som Reinfeldt slängde ut när han gjorde avstamp för valrörelsen på Norrmalmstorg i Stockholm. Men Reinfeldt är annorlunda. Han är inte som Göran Persson var när han varnade för social turism från öst när EU skulle utvidgas.
Anpassar sig inte
Han är inte heller som de andra regeringscheferna i Europa. När de anpassar sig efter invandringsfientliga partier och böjer sig för rasistiska strömningar gör Fredrik Reinfeldt tvärtom och trappar upp striden mot Sverigedemokraterna.
I riksdagen och i sina tal i Almedalen har han angripit Sverigedemokraterna för deras människosyn så att till och med Jonas Sjöstedt har hyllat honom.
Stekta sparvar
Det är en brandfackla han slänger ut när han förekommer vad han tror ska hända – att spänningarna i samhället ökar när fler människor som flyr från förtryck och barbari söker sig till Sveriges gränser. Han varnar också för att det i ett redan trängt ekonomiskt läge blir ”omfattande kostnader” att ta emot dessa människor.
Det är stekta sparvar för Sverigedemokraterna som i sin argumentation mot vad de kallar massinvandring framhåller ökade utgifter för samhället när de ställer grupper mot varandra.
”Vill vara ärlig”
Jag frågade Reinfeldt om han inte är rädd för att flyktingpolitik som en valfråga leder till en ökad polarisering. Hans svar är att han vill vara ärlig mot väljarna och beskriva hur det är och att han tror på ett grundmurat stöd hos befolkningen.
Flyktingpolitik och integration hör till de allra mest laddade politiska frågorna. Det är ganska ovanligt att de blir heta teman i svensks valrörelser. Inför valet 2010 fanns de med men då handlade det mest om hur de etablerade partierna skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna.
Blir profilfråga
1991 rådde en febrig stämning på gator och torg i Sverige när den så kallade Lasermannen sköt invandare och Ny demokrati ställde upp i valet.
Till att börja med höll Ny demokrati en låg profil i förhållande till invandringsfrågor. Men tonläget höjdes väsentligt och efter valet kunde Ian Wachtmeister och Bert Karlsson ta plats i talarstolen i riksdagens kammare.
Inför valet 2002 lanserade Folkpartiet språktest för invandrare. Integration blev en valfråga, Folkpartiet växte och Lars Leijonborg blev en effekt.
Fredrik Reinfeldt vill vara ärlig och säga sanningen. En annan sanning är, enligt statsvetarna, att det parti vars profilfrågor blir heta debattämnen i valrörelser gynnas av det. I så fall var den 16 augusti en bra dag för Sverigedemokraterna.