Veronica Lindholm (bilden), Tobias Baudin och Berit Müllerström tar strid om ordförandeposten hos fackförbundet Kommunal.

Kommunal efter skandalerna: Tre tar strid om ordförandeposten

Uppdaterad
Publicerad

En man och två kvinnor gör i veckan upp om vem som de närmaste åren ska leda Sveriges största fackförbund.

Veronica Lindholm, Berit Müllerström och Tobias Baudin vill alla ta över och försöka återupprätta förtroendet för Kommunal efter vinterns skandaler. SVT Nyheter bad dem välja varsitt slagord för framtiden och sammanförde de tre.

– Framtidstro!, säger Veronica Lindholm, undersköterska från Skellefteå och riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Nystart!, utropar Berit Müllerström, vårdbiträde som nu är enhetschef på Kommunals förbundskontor.

Skandalen inom Kommunal

– Starkare!, manar Tobias Baudin, från början maskinist, de senaste fyra åren förste vice ordförande i LO.

Kommunalskandalen blev följetong i medierna i januari i år. Aftonbladet avslöjade mångmiljonförluster i det Kommunalägda bolaget Lyran som drev lyxkrogen Metropol Palais i centrala Stockholm och konferensanläggningen Marholmen i Roslagen. Krogen hade lockat gäster med porrstjärna och sexkabaré. Vidlyftig alkoholrepresentation förekom i samband med förbundstoppsresor. Förtroendevalda fick hyreskontrakt i Kommunals fastigheter i attraktiva lägen.

Kraftiga reaktioner följde

Reaktionerna bland medlemmarna blev till en storm över landet. Många krävde ledningens avgång. Drygt 8.000 sa upp sina Kommunalmedlemskap i protest. Förbundskassören Anders Bergström valde att avgå. Och några dagar senare sa Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår vid kongressen som inleds på tisdag. När hon meddelade sitt beslut på en presskonferens vände hon sig till TV-kamerorna:

– Från djupet av mitt hjärta, förlåt! Förlåt oss! Förlåt mig!

Hon inledde också ett städningsarbete. Nu är krogen stängd, konferensanläggningens framtid utreds och förbundets alkoholpolicy har skärpts.

Inte beviljas ansvarsfrihet

Revisorerna anser att Annelie Nordström och ytterligare två styrelseledamöter inte ska beviljas ansvarsfrihet av kongressen på grund av bristande kontroll av dotterbolaget Lyrans verksamhet. De kan därmed bli ersättningsskyldiga.

När de 188 valda ombuden samlas till Kommunals kongress i Stockholm på tisdag ska en ny förbundsledning med ny förbundsordförande väljas. Valbredningens förslag blir inte offentligt förrän på kongressens första dag. Men de tre som sagt att de kandiderar till ordförandeposten talar alla om behovet av att bygga upp det skadade förtroendet.

”Ut och träffa medlemmarna”

För Veronica Lindholm är det viktigaste att öka medlemsinflytandet.

– Våra medlemmar är grunden för allt. Jag tror att vi behöver använda dem mycket mer på alla sätt i organisationen. Får medlemmarna ett större inflytande, får de mer information och kunskap så kommer vi att bli ett mycket större och starkare förbund.

Är avståndet för stort mellan förbundskontoret och medlemmarna ute på golvet?

– Jag kan nog uppleva att det är så ibland, ja, säger Veronica Lindholm.

Berit Müllerström lyfter också fram Kommunalmedlemmarnas betydelse.

– Om jag blir vald till ordförande kommer jag att prioritetera att vara ute på arbetsplatserna och träffa medlemmar.

– Vi behöver verkligen en nystart för att återvinna förtroendet hos dem och hos allmänheten i stort. Det är nödvändigt för att vi ska fortsätta kampen för jämstställda löner som är en väldigt, väldigt viktig fråga för mig.

”Fortsätta höja kvinnors löner”

Tobias Baudin vill häva medlemstappet.

– Vi måste bli ett förbund som växer igen. Då kan vi bli ännu starkare och tydligare i opinionsbildningen och ta den plats som vi förtjänar som Nordens största fackförbund.

– Att långsiktigt återupprätta förtroendet handlar bara om en enda sak. Att medlemmarna ska känna att min fackavgift går till det den är avsedd för, facklig kärnverksamhet, att vi varje dag tar strid för att förbättra villkoren på arbetsplatserna. Se till att heltid blir norm, fortsätta att höja kvinnors löner på arbetsmarknaden, förbättra arbetsmiljön genom att kraftigt öka bemanningen inom välfärdsområdena.

Vill se en kvinnlig ordförande

Kommunal har i dag drygt 500.000 medlemmar. 80 procent är kvinnor, ofta lågavlönade.

Berit Müllerström tycker att kongressen ska välja en kvinna till ny ordförande.

– Det är väldigt viktigt att det är en kvinna som leder Kommunal. Det har ett symbolvärde. En av mina viktigaste frågor att jobba med är jämställda löner, att kvinnor och män ska ha lika lön för likvärdigt arbete. Som vårdbiträde visste jag, när jag gick till jobbet varje morgon, att jag skulle tjäna mindre än en man bara för att jag är kvinna.

Kan inte en man leva sig in i det?

– Han kan säkert leva sig in i det också men han vet inte hur det är!

Veronica Lindholm är inte lika kategorisk.

– Jag tror att det handlar om att ha rätt person på rätt ställe.

Så det är inte så viktigt om det är en kvinna eller en man som leder ett kvinnodominerat förbund?

– Det har jag aldrig sagt. Det är våra kongressombud som väljer.

Men du kan ha en egen åsikt?

– Det kan jag men den behåller jag för mig själv, säger Veronica Lindholm med ett leende.

Tuffaste krisen i Kommunals historia

Och Tobias Baudin är förstås beredd på frågan om inte Kommunal bör ledas av en kvinna.

– För mig är det viktigt att det finns många kvinnor på framskjutna positioner inom Kommunal. En del tycker säkert att det måste vara en kvinna. Andra resonerar, har jag hört, att det efter 28 år med kvinnliga ordföranden så kanske det inte är nummer ett den här gången när vi har gått igenom den tuffaste krisen i Kommunals historia.

Har du samma förmåga att leva dig in i hur en lågavlönad kommunalkvinna har det?

– Det jag gör och har ägnat tid åt som förtroendevald i LO-ledningen är att vara ute på arbetsplatser och möta Kommmunals medlemmar, främst kvinnor, öga mot öga, att höra deras berättelser. Då är bilden så tydlig, det är alldeles för stor ojämställdhet idag.

– Att bli ordförande för Komunal menar jag är den viktigaste positionen för att öka jämställdheten i Sverige.

Hyreslägenheter i förbundens fastigheter

Något som diskuterats mycket inom Kommunal och fackföreningsrörelsen i stort är om förtroendevalda och anställda ska få hyreslägenheter i förbundens fastigheter. LO-förbundet IF Metall ändrade sina regler för mer än tio år sen så att inga förbundstoppar får förstahandskontrakt. Den avgående ordföranden Annelie Nordström, som fått en hyreslägenhet i en av Kommunals fastigheter, har sagt att hon tänker behålla lägenheten eftersom hon har besittningsrätt.

Tobias Baudin fick också en Kommunalägd hyreslägenhet när han 2010 utsågs till förste vice ordförande i Kommunal och flyttade från Luleå.

– Det var för mig direkt avgörande för att kunna ta steget att flytta med min familj till Stockholm.

Han tycker att facket måste kunna tillhandahålla bostäder för att förtroendevalda från hela landet ska kunna ta uppdrag i Stockholm. Men han anser att lägenheterna ska återlämnas den dag man inte längre är förtroendevald. Han har meddelat LO att han inte kandiderar till ett fortsatt uppdrag i LO-ledningen och satsar istället på att bli Kommunals ordförande.

– Blir jag inte vald så kommer jag att gå ut och söka ett nytt jobb och jag kommer också självklart att lämna tillbaka lägenheten till Kommunal, säger Tobias Baudin.

Bra att facket kan hjälpa till

Berit Müllerström veckopendlar sen flera år från bostaden i Rävlanda mellan Borås och Göteborg. I veckorna bor hon i en hyreslägenhet i ett hus ägt av Kommunal, men hon har ingen besittningsrätt och lämnar den om hon skulle sluta på förbundskontoret. Hon tycker att det är bra att facket kan hjälpa till med bostäder i Stockholm för att kunna rekrytera folk från övriga landet. Och hon tycker att Annelie Nordström gör rätt som behåller sin lägenhet när hon avgår.

– Hon har kontraktet på lägenheten och det skulle bli konstigt om hon skulle tvingas lämna den ifrån sig, så ser regelverket ut.

Veronica Lindholm bor i Västerbotten och veckopendlar till arbetet i riksdagen. Någon fackförbundsägd hyreslägenhet har hon inte fått men hon tycker att det är bra att Kommunal kan ordna bostäder vid behov.

Men ska man behålla lägenheten om man lämnar förtroendeuppdraget?

– Jag kan väl tycka att det inte är jättepassande, säger Veronica Lindholm.

På onsdag eftermiddag väljer Kommunals kongress ny förbundsordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet