– Det blir nog den tuffaste avtalsrörelsen vi någonsin gått igenom, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Bertil Ericson/TT, SVT

Kommunal kräver höjda löner efter coronavåren

Publicerad

Kommunal förhandlar nu med kommuner och regioner om en mängd nya avtal för offentliganställda, och man står långt från varandra. Facket vill se stora lönelyft medan arbetsgivarna vill att alla löner ska sättas lokalt.

Samtidigt som förhandlingarna pågår om ett nytt avtal för anställda i industrin, så förhandlar Kommunal med Sveriges kommuner och regioner om ett 70-tal nya avtal för offentliganställda.

Kommunal vill ha 3 procents löneökning på 12 månader, och 0,5 procent extra till yrkesutbildade i vård, skola och omsorg. Om de kraven accepteras så skulle vissa grupper få större löneökningar än i industrin.

”Tuffaste avtalsrörelsen någonsin”

Man vill också ha retroaktiva löneökningar från i våras, rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren och ett slopat karensavdrag för medlemmarna, men enligt facket står man ovanligt långt från varandra.

– Det blir nog den tuffaste avtalsrörelsen vi någonsin gått igenom, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Arbetsgivarna vill istället ha långa avtal och att löner och villkor bestäms lokalt och menar att kommuner och regioner kan ha helt olika ekonomiska förutsättningar och behov.

– Vi kan se vilka fantastiska insatser medarbetarna har gjort under den här perioden, men vi kan också konstatera att Kommunal hade ett högt yrkande redan innan coronapandemin slog till, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Kraftiga ekonomiska överskott

Häromdagen släppte SKR sin ekonomirapport. Den visar på kraftiga ekonomiska överskott i år, 30 miljarder i överskott för kommunerna och nio miljarder för regionerna. Enligt SKR så beror det dock bland annat på statliga åtgärder, som korttidspermitteringar och högre a-kassa, och att pandemin gett en minskad efterfrågan i en del verksamheter.

– Vi måste se ekonomin i ett längre perspektiv och där ser vi att kommuner och regioner har stora utmaningar, säger Niclas Lindahl.

Kommunal menar dock att medlemmarna efter årets arbete under coronapandemin nu ska belönas med lönelyft.

– Det är jättefint att människor har gått ut på balkongen och applåderat och att SVT har sänt en stödgala, men en undersköterska eller barnskötare kan inte gå in i affären och betala korven med applåder. Man måste få högre lön och det kommer vi att kräva stenhårt, behövs det då strejk ja då tvekar vi inte, säger Tobias Baudin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.