Kommunen försvarade avtalet med hyrjätten – dolde möjligt brott

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommun ville försvara sitt avtal med ett bemanningsföretag när det överklagades av en konkurrent. Kommunen hade hittat flera tveksamheter kring bolaget – inklusive ett möjligt brott. Men uppgifterna ströks innan de nådde domstolen.

Bolaget Läkarleasing är Sveriges största uthyrare av vårdpersonal med både regioner och kommuner som kunder. I värmländska Sunne vann Läkarleasing härom året en upphandling av sjukskötersketjänster.

Affären överklagades av en konkurrent som tyckte att bolaget var en olämplig leverantör, bland annat eftersom det skulle ha gett ett olagligt lån till sin huvudägare. Men Sunne svarade domstolen att man inte kunde bekräfta (”vitsorda”) något olagligt lån och domstolen uppfattade att frågan därmed inte var utredd. Men så var det inte.

Turbulensen kring Läkarleasing

Fick olagligt lån bekräftat

Sunne hade i själva verket fått det olagliga lånet bekräftat, vilket man också skrev i en första version av brevet till domstolen, som Sunne senare av misstag råkar skicka till SVT Nyheter.

Men efter att Sunne ringt upp Läkarleasing och fått en förklaring så plockar man helt enkelt bort uppgiften från brevet till domstolen.

– Jo det fanns ett otillåtet lån. Det var egentligen okunskap, de hade bytt ekonomichef, bytt revisorer. Det fanns anledningar. Vi godtog den förklaringen, säger Katarina Gip, upphandlare i Sunne kommun.

Strök ”svajigt” om bolagets ekonomi

Kommunen strök också en annan formulering om att det såg ”lite svajigt ut” med Läkarleasings ekonomi.

– Jag skickar alltid ett utkast för översättning till vår advokat, så det blir rätt språk som skickas till förvaltningsrätten, förklarar Katarina Gip.

Kan du förstå att man kan uppleva det som lite märkligt att uttrycka det så olika i det första utkastet och i den slutliga versionen?

– Ja, det kan jag väl kanske förstå.

Katarina Gip, upphandlare Sunne kommun. Foto: SVT

Förvaltningsrätten avslog överklagandet, och det går inte att säga att utslaget skulle ha blivit annorlunda om man fått kännedom om miljonlånet. Men den förklaring som köptes av Sunne kommun köptes inte av Ekobrottsmyndigheten. Läkarleasings huvudägare var redan åtalad och dömdes senare i tingsrätten för det olagliga lånet.

När målet i februari ska upp i hovrätten så vill huvudägaren bli friad medan åklagaren vill att han ska dömas till fängelse. Från Läkarleasing framhåller man att huvudägaren i dag varken sitter i bolagets ledning eller styrelse.

Därför granskar SVT vårdens hyrnota

• Redan 2009 tog sig SVT:s Uppdrag granskning an systemet med inhyrda så kallade stafettläkare, ett system som kunde kopplas till både patientrisker, vårdskador och till och med dödsfall.

• 2016 gjorde SVT Nyheter en ny granskning, där man bland annat undersökte hur väl landstingen lyckats med sina ambitioner att fasa ut hyrläkarna, hur systemet fortfarande kunde kopplas till vårdskador och patientrisker – och hur det skapat en väg för olämpliga läkare att jobba vidare tack vare bristande information till sjukhus och vårdcentraler.

• Granskningen ledde till starka reaktioner, och ansvariga politiker och tjänstemän gjorde nya utfästelser om att täppa till säkerhetsluckorna. Granskningen sammanföll också med att regionerna och landstingen lanserade en ny satsning på att under två års tid göra sig oberoende av inhyrd personal.

Tre år senare undersöker vi nu vad som hände med alla ambitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet