Den regionala sjukvårdsmyndigheten Helse Vest har gjort en granskning av förhållandena hos de bemanningsföretag som man anlitar.
Hos två bolag – svenska Läkarleasing och en större, norsk aktör – fann man att bolagen inte betalat ut tillräckliga övertidsersättningar till personal som hyrs ut till norska sjukhus.
– Det är ett klart avtalsbrott och ett brott mot arbetsmiljölagen, säger Hilde Brit Christiansen, chef för den nationella styrgruppen för bemanningsinköp vid Helse Vest i ett pressmeddelande.
Lovar att betala
Gustav Zetterholm, chef för Läkarleasings norska verksamhet, skriver till SVT att man kommer att vidta flera åtgärder för att komma tillrätta med felen, som enligt honom berör ett fåtal personer och mindre summor per person.
”För att förhindra en upprepning, kommer vi med start redan nästa vecka börja vidareutbilda löneavdelningen hur avtalet ska tolkas och ambitionen är också att vi så snart det bara är möjligt, (senast nästa vecka) kommer att betala ut den överskjutande delen av övertidsersättningen till de konsulter som drabbats.”
Han uppger att det handlar om ”individuella misstag”, och att man har en god relation till den norska uppdragsgivaren. ”Men givet den politiska debatt om bemanningsföretag i vården som just nu pågår i Norge, måste vi så klart jobba ännu hårdare för vara den mest professionella utföraren där varje nedlagd konsulttimme uppfattas ge ett värde till vården.”
Läkarleasing har länge varit ett av Sveriges allra största bemanningsaktörer inom vården, men det har flera gånger stormat kring bolaget och dess verksamhet. Beslutet om avstängning har under dagen uppmärksammats av flera norska medier, däribland NRK.
Bolagen har fått en månad på sig att rätta till felen.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.