Just nu pågår arbetet med att ta fram boendeplatser i Sverige till dem som flyr kriget i Ukraina. Än så länge har de flesta ordnat boende på egen hand, istället för att bo i Migrationsverkets anläggningar.
– Vi har inte råd att bortse från några områden utan vi inventerar allt vi har och då gäller det hela staden. Om då någon hittar ett boende hos släkt eller vänner så tycker vi att det är fullt rimligt att de ska kunna få ersättning, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.
Men så är det inte idag. Sedan tidigare har 27 kommuner ansökt om att vissa socioekonomiskt utsatta områden ska undantas från lagen om eget boende, EBO, vilket innebär att asylsökande som väljer att bosätta sig där blir av med rätten till ekonomiskt bistånd (se faktaruta).
Nu gäller den regeln även för de som kommer från Ukraina enligt massflyktsdirektivet. Där vill Göteborgs kommun se ett undantag.
– Att förvägra de ersättning för att de hittar ett boende hos släkt och vänner, det vore i detta läge absurt och jag hoppas att regeringen gör ett undantag här, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.
Inte aktuellt med undantag
Regeringen ser dock inte att ett undantag skulle kunna bli aktuellt utan menar att kommunerna i så fall borde slopa regeln om att man förlorar rätten till ekonomiskt bistånd för alla som söker skydd i Sverige.
– Jag tycker att det är rimligt att kommunerna gör samma avgränsning i EBO som när de tar fram egna boenden. Det är kommunerna som har gjort EBO-avgränsningen och därför har de det här i sin egen hand, säger Anders Ygeman (S), migrations- och integrationsminister.
Alexandra Segenstedt, migrationsexpert på Röda Korset, tror att det blir nödvändigt med ett undantag om alla som kommer ska kunna få någonstans att bo.
– Jag gissar att de kommer behöver göra justerade bedömningar kring det. Med den utmaning som Sverige står inför att ordna boenden till dem som kommer så tror jag att alla boenden kommer att behövas, säger Alexandra Segenstedt.
Det här är EU:s massflyktsdirektiv
Antogs av EU 2001 för att kunna användas vid stora flyktingströmmar.
Aktiverades för första gången 4 mars 2022.
Gäller ukrainska medborgare som varit bosatta i landet före 24 februari 2022, eller har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina, eller familjemedlemmar till de två ovanstående.
Personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan närsomhelst också ansöka om asyLMA, lagen om mottagande av asylsökande gäller.
Källor: Regeringen, Migrationsverket.
Fakta: det här är EBO
Regelverket om eget boende, EBO, innebär rätten att välja eget boende istället för Migrationsverkets tillfälliga boenden under asylprocessen.
Ingår i LMA, lagen om omhändertagande av asylsökande, som även gäller massflyktsdirektivet.
Sedan 1 juli 2020 förlorar man rätten till dagersättning eller särskilt bidrag om man bosätter sig i områden med socioekonomiska utmaningar. 27 kommuner har ansökt om ett sådant undantag kopplat till specifika områden.
I en vanlig asylprocess upphör LMA och EBO att gälla när asyl beviljas. Men får man skydd enligt massflyktsdirektivet fortsätter det att gälla även efter att man fått tillfälligt uppehållstillstånd.
Källor: SKR, Migrationsverket , Röda Korset