Förstelärarnas löner tidsbegränsas

Uppdaterad
Publicerad

I höst drar en av de stora reformerna inom skolan igång – karriärtjänster för lärare. 9 av 10 kommuner ger tillägget på 5.000 kronor under en begränsad tid – i strid mot regeringens intentioner. Och en del kommuner har inte ens sökt pengar.

Eva Kleveholt undervisar om vikingatiden för fyrorna på Aspenskolan i Tierp, och lektionen handlar bland annat om hur eleverna ska samarbeta på bästa sätt i grupp.

Samtalet kommer in på hur vikingarna krigade, och en flicka berättar om att just hennes familj flydde undan krig till Sverige.

Eva Kleveholt är en av åtta förstelärare som har utsetts i Tierp, och därmed får hon 5.000 kronor extra i månaden i lönepåslag. Men utnämningen är ettårig – ett villkor som kommunen beslutat om.

– Det kändes svårt för oss att låsa oss längre tid än ett år, säger Helena Car, utvecklingsledare i Tierp.

Och just detta, att kommunerna tidsbegränsar utnämningarna är mycket vanligt. Så gör 9 av 10 kommuner. Det visar siffror som Skolverket tagit fram för Rapport.

Och det går stick i stäv mot regeringens intentioner, där karriärtjänsterna är ett sätt att belöna särskilt yrkesskickliga lärare.

– Det är dumheter! Lärarnas riksförbunds ordförande Bo Jansson skräder inte orden när han kommenterar kommunernas agerande.

Kommuner avgör själva

Eva Kleveholt är förstås glad över utnämningen, och över lönelyftet. Hennes tjänst har inte ändrats utan hon fortsätter att jobba som vanligt.

– Vi ska öppna våra klassrum och kanske vara med i debatten och sprida goda idéer, säger hon. Men allt det där gör man ju tillsammans med alla andra lärare så de är lika viktiga.

Kommuner och huvudmän avgör själva villkoren för de här karriärtjänsterna. Vissa kommuner öronmärker en viss tid då läraren ska handleda andra eller förkovra sig, medan andra inte gör så.

Kommunerna kan också bestämma sig för att satsa på lärare i vissa ämnen eller på lärare som arbetar med barn i vissa åldrar.

”Vansinnigt”

20 kommuner och rätt många fristående skolor – över 250 – har inte sökt pengar redan nu till hösten.

De kommuner det gäller är: Ödeshög, Boxholm, Motala, Vadstena, Mullsjö, Habo, Vimmerby, Laholm, Storfors, Munkfors, Hallsberg, Falu, Ludvika, Ockelbo, Sandviken, Ragunda, Bjurholm, Malå, Dorotea och Boden.

– Det är fullständigt vansinnigt, säger Bo Jansson på Lärarnas riksförbund. Här kommer det ”gratispengar” från staten och ändå söker kommunerna inte pengarna. Jag hoppas verkligen att de kommer till sans och söker till nästa år.

Fakta: Förstelärare

  • Nästa höst ska 15.000 förstelärare ha utsetts.
  • Regeringen anslår 845 miljoner kronor 2014, 1,3 miljarder 2015 och 1,4 miljarder 2016.
  • Från och med 2015 räknar regeringen med att avsätta 1,5 miljarder kronor per år.
  • Läraren får 5.000 kronor extra i lönelyft varje månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.