Foto: TT/SVT

Kommuner med få hyresrätter tar emot färre flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge har hittills i år tagit emot en enda nyanländ över 20 år. I gårdagens Aktuellt förklarade Lars-Ingvar Ljungman (M) att bostadsbristen står i vägen för att skånska kommuner ska kunna ta emot fler. Livekollens granskning visar att Vellinge visserligen har bostadsbrist – men orsaken kan delvis vara självförvållad. Kommuner med få hyresrätter tar nämligen ofta emot få flyktingar.

Vellinges före detta kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) hänvisade i gårdagens Aktuellt till bostadsbrist när han skulle förklara varför Vellinge inte tar emot fler nyanlända.

– Jag vill ju hävda att vi har en stor bostadsbrist, och det gäller inte bara Vellinge, utan det gäller många andra kommuner också i Skåne, sa Ljungman.

Livekollen

Livekollen har under dagen granskat påståendet. Lars-Ingvar Ljungman (M) får stöd för sitt påstående i Boverkets bostadsmarknadsenkät bland landets kommuner för 2015. Där svarar 84 procent av landets kommuner att de har ett underskott av boenden för flyktingar med uppehållstillstånd. Vellinge kommun är en av dem. I Skåne är det bara Bjuv som anser att deras boendesituation för nyanlända med uppehållstillstånd är i balans. 

Bostadsbrist i Skåne

Det finns ingen aktuell bild av tillgången på bostäder i Sverige. Ett försök gjordes av Hyresgästföreningen, 2014 kartlade man situationen för bostadsköer i en rapport. Den bekräftar bilden av bostadsbrist i Skåne. Kötiden för ettor till treor låg mellan två och tre år.

– Vellinges bostadskö är som snittet i Skåne, säger Jonas Hagetoft som skrivit rapporten för Hyresgästföreningen.

Samtidigt hittar #Livekollen ett tydligt samband mellan hur många hyresrätter en kommun har och hur många flyktingar med uppehållstillstånd de tar emot. 

Kommuner med en hög andel hyresrätter, som till exempel Södertälje, Flen och Eskilstuna återfinns bland de kommuner som tar emot flest nyanlända.

Vellinge har hjälpt en nyanländ i år

Kommuner med få hyresrätter i förhållande till sitt bostadsbestånd, som just Vellinge men också Öckerö och Täby, hamnar bland dem som tar emot förhållandevis få nyanlända. Hittills i år har Vellinge kommun enligt Arbetsförmedlingen tagit emot sex nyanlända, bara en av dem var över 20 år. I Södertälje har man emot 242 nyanlända. Av dem var 143 personer över 20 år.

Här kan du se hela #Livekollens granskning!

Karta: Hyresrätter och flyktingmottagande per skånsk kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet