Under 2019 gjordes omfattande neddragningar av Arbetsförmedlingen och 126 kontor stängdes runtom i landet. Sedan dess har Arbetsförmedlingen haft i uppdrag av regeringen att ha en ändamålsenlig närvaro i landet.
Många av kommunerna tycker dock att det inte fungerar, det visar en enkät från Sveriges kommuner och regioner, SKR, som SVT har tagit del av. Enkäten har gjorts återkommande flera år, och visar i år på ett fortsatt stort missnöje.
Bara varannan kommun i enkäten tycker att Arbetsförmedlingen har en lösning för lokal närvaro i deras kommun.
”Saknar lokal närvaro”
Mindre än var tionde kommun tycker att Arbetsförmedlingen har resurser att ge lokalt stöd till enskilda arbetssökande.
– Vi saknar Arbetsförmedlingens lokala närvaro, att man finns på plats ute i kommunerna så att varje enskild arbetssökande verkligen kan nå Arbetsförmedlingen, säger Monica Sonde, avdelningschef på SKR.
Var tionde kommun tycker att Arbetsförmedlingen klarar att hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden och nyanlända i etableringsprogrammet. Samtidigt är det, enligt SKR, där som mest hjälp behövs.
– Den gruppen som det glappar mest för nu är de som står långt från arbete och det är de nyanlända, säger Monica Sonde.
Skjutsar arbetssökande till andra kommuner
Istället menar nio av tio kommuner att kommunerna själva ger stöd som borde ingå i Arbetsförmedlingens uppdrag, som hjälp att förstå beslut från Arbetsförmedlingen och hjälp att skriva in sig. Var femte kommun skjutsar arbetssökande till Arbetsförmedlingen i andra kommuner.
– Vi vill se en ökad närvaro rent fysiskt och ökad samverkan i fler kommuner än i dag, säger Monica Sonde.
Arbetsförmedlingen menar att en slags lokala överenskommelser ska underlätta framöver. I veckan delredovisade man hur arbetet går med den lokala närvaron. Generaldirektör Maria Mindhammar menar att man har en god närvaro bland annat genom egna kontor, statens servicecenter och fristående aktörer.
Riktar sig mot regeringen
Enligt henne skiljer sig behoven både mellan kommuner och olika typer av arbetssökande. Och ska kostymen bli större så vill man ha mer pengar.
– Där har vi varit tydliga mot regeringen, att ska vi utöka vår verksamhet på något sätt så ska det finansieras, säger Maria Mindhammar.