Karlskronas kritik mot Arbetsförmedlingen: Långtidsarbetslösa blir utan insatser

Uppdaterad
Publicerad

I en SKR-rapport riktas kraftig kritik mot Arbetsförmedlingen från landets kommuner. Efter omorganisationen 2019 saknas lokal närvaro och samverkan, och långtidsarbetslösa individer får inte de insatser de har rätt till. Karlskrona är en av kommunerna som är kritiska.

2019 stängde Arbetsförmedlingen sina kontor på flera platser i Sverige som en del i en större omorganisation. I Karlskrona finns de dock kvar, om än i form av ett myndighetsgemensamt servicekontor, och ett kontor för enbart bokade möten.

Trots att Karlskrona fick behålla det lokala kontoret, är kommunen kritisk till hur delar av arbetet utförs efter reformeringen.

– De ska till större del anlita privata utförare för sin verksamhet, och de har inte de insatser som de som står längst från arbetsmarknaden behöver. Då blir de kommunens intressen i stället, vi blir lite satta på undantag, säger Maria Andersson, chef på arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona.

Samtidigt delar inte Maria Andersson den bild som många andra kommuner har, av att den myndighetsgemensamma samverkan är undermålig.

– Men vi behöver förbättra samarbetet för den målgrupp som står långt från arbetsmarknaden, där vi tidigare kunnat ha en samverkan på individnivå, säger hon.

Tuff situation för kommunerna

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, håller med om att det är en tuff situation för kommunerna i dagsläget. Detta då fler befinner sig i långtidsarbetslöshet, och inte har de kompetenser som behövs på arbetsmarknaden.

– Vi har fått stora neddragningar, vi är mitt i reformering och vi kanske står inför en lågkonjunktur. Så det är tufft på många håll. Men jag ger inte upp hoppet, varken om samarbetet med kommunerna eller de långtidsarbetslösa, säer hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.