– Nu då vi egentligen är i den mest positiva av tider och ska börja växa, så står vi i ett läge då mycket kompetens har försvunnit, säger Fredrik Andersson som är förvaltare på P4 i Skövde.
Fredrik Andersson ryckte in som värnpliktig strax innan Berlin-muren föll 1989. Sedan följde ett kvartssekel med regelbundna nedbantningar av det svenska försvaret.
Under åren har många av hans kollegor försvunnit. Själv valde han att stanna i ett krympande försvar, som gick från att vara ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar, där internationella insatser varit mer i centrum.
Ovana att utbilda värnpliktiga
Rysslands invasion av Krim 2014 innebar en vändpunkt. Nedskärningarna bröts, och i det senaste försvarsbeslutet har omvärldsläget bidragit till att politikerna beställt en kraftig upprustning av försvaret.
– Nu när vi går från ett försvar med anställda till ett värnpliktsförsvar igen så är erfarenheten hos många som jobbar inom Försvarsmakten skev. Man är helt enkelt inte van vid att utbilda värnpliktiga, säger Fredrik Andersson.
Många äldre har lämnat, medan yngre officerare har tränats in i ett annat typ av försvar. Samtidigt beräknas mellan 200 och 300 officerare gå i pension under de kommande åren.
Uppmanar till att vänta med pensionen
Försvarets personaldirektör Klas Eksell berättar att de nu försöker locka officerare att vänta med pensionering, samtidigt som utbildningsintaget ökar kraftigt. Utmaningen är stor, men samtidigt hjälps man av att attityden till att jobba inom försvaret är annorlunda idag jämfört med tidigare.
– De som finns inom försvarsmakten idag tycker att det är en bra arbetsplats och man rekommenderar också andra att söka sig hit, säger Klas Eksell.
Kevin Olsson ryckte in som värnpliktig förrförra sommaren och i somras tog han anställning som stridsvagnssoldat.
– Jag tycker att det är kul och det passar mig. Du har garanterat jobb här om du väl tar en anställning, och den tryggheten tror jag kan locka unga ganska väl, säger Kevin Olsson.