Konflikt mellan SAS fackorganisationer: ”Det måste bli en ändring”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den pågående pilotstrejken har en konflikt blossat upp mellan SAS fackförbund. Förbunden SAS Akademiker och SAS Ledargrupp är kritiska till pilotfacket, som de menar sviker andra yrkesgrupper.

I måndags gick 900 SAS-piloter ut i strejk. Nu riktar fackförbundenSAS Akademiker och SAS Ledargrupp kritik mot pilotfacket som harorganiserat strejken – mitt i den ekonomiska kris flygbolagetgenomgår.

– Genom SAS Forward försöker ledningen göra företaget ekonomiskt. Att strejka nu är som att sätta krokben på företaget. Vi behöver få in pengar innan vi kan ge våra medlemmar bättre villkor. Det finns inga pengar i dag att ta av. Ger vi vissa personalgrupper bättre villkor just nu måste pengarna plockas av andra, säger Katarina Johansson, ordförande för SAS Akademiker.

– Vi står inte här i egen sak. Vi framför våra medlemmars åsikter, säger Anders Westman, ordförande i SAS Ledargrupp.

Bidragit till SAS överlevnad

I ett skriftligt uttalande skriver förbundens företrädare att deras medlemmar har bidragit till SAS överlevnad genom att acceptera sämre löneutveckling och försämrade villkor.

”Under samma period har piloterna i stället strejkat i genomsnitt vartannat år och därmed givit företaget ett allt sämre utgångsläge”, skriver de i uttalandet.

De påpekar även att piloterna har bättre villkor, både vad gäller återanställningsrätt och semester.

”Vi vill värna återanställningsrätten för alla personalgrupper, men SAS kan återanställa endast för reella behov, annars blir företaget inte lönsamt”, skriver de.

”Förvånande att fackförbund står på arbetsgivarens sida”

I en skriftlig kommentar till SVT skriver pilotföreningens ordförande Martin Lindgren att det är förvånande att andra fackförbund står på arbetsgivarens sida och att det ”antagligen är svårt att balansera sitt fackliga uppdrag med chefspositioner i företaget, och den lojalitetsplikt som följer”.

Men Ander Westman håller inte med om kritiken.

– Nej, vi vill framföra våra medlemmars åsikter. De är livrädda för sina jobb, går på knäna och sliter hund. Och så kommer det här, säger Anders Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.