Snart ska bankerna underlätta kontantuttag

Publicerad

Vid årsskiftet blir de större bankerna skyldiga att planera för en bättre tillgång på kontanter runt om i Sverige. Det ska bli lättare att ta ut kontanter – men rätten att sätta in pengar gäller inte alla.

Sverige har på kort tid blivit ett av världens mest kontantfria länder. Allt fler använder sig över huvud taget inte av kontanter. Detta oroar riksbanken som menar att sedlar och mynt kommer att vara viktiga även i framtiden.

–  Alla människor har inte har möjlighet att använda sig av digitala verktyg, säger Christina Wejshammar på Riksbankens avdelning för betalningar.

Frågetecken kvarstår

Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet och innebär att myndigheter och de sex största bankerna måste börja planera för en förbättrad kontantservice i hela landet. Hur många kilometer som folk ska behöva åka för att ta ut pengar är inte fastslaget ännu men 2021 ska det börja fungera i praktiken.

Bankerna åläggs också att göra det möjligt för landets företagare att sätta in sina kontantkassor på banken, att “banka” som termen lyder. Nagelterapeuten Ulrika Ljung i Skellefteå välkomnar detta. 

–  Jag får ju ofta in kontanter så jag har problem för man får inte komma till banken med pengar. 

Däremot har den privatperson som vill tömma spargrisen eller betala räkningar med kontanter inte mycket stöd att hämta i den nya lagen.

–  Vad gäller allmänheten som är det bara uttag som omfattas av lagen. Det är en de punkter där Riksbanken varit kritisk och tycker att också det borde ha omfattats. 

”En delseger”

Björn Eriksson är talesperson för Lobbygruppen Kontantupproret som bland annat ansluter PRO och Småföretagarnas riksförbund. Han ser lagändringen som en en bit på vägen

–  Det är bara en delseger om det inte följs upp av detaljhandeln tar emot kontanter. Det blir nästa stora strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.