Antalet uttagsautomater minskar i landet. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

Uttagsautomaten lever farligt

Publicerad

Uttagsautomaterna blir färre för varje år. Kommer möjligheten att ta ut kontanter att försvinna helt? Nej, tror marknadschefen för Bankomat.

– Utmaningen är att bygga en stor infrastruktur utan att den används tillräckligt, säger Johan Nilsson.

Kontantanvändandet minskar i Sverige, och därmed också antalet uttagsautomater. Samtidigt tar många butiker och restauranger inte längre emot sedlar eller mynt vid betalning.

Bankomat är en av de största uttagskedjorna i Sverige och när den bildades 2010 tog kedjan hand om närmare 2 700 uttagsautomater genom ett samarbete med ett antal banker. Nio år senare ligger siffran på strax över 1 600 automater, en minskning med drygt 40 procent.

Det finns en utbredd oro för att kontanterna ska försvinna helt. Pensionärernas riksorganisation, PRO, är kritiskt till att uttagsautomaterna minskar – och att avståndet mellan dem blir större.

– Vi ser allvarligt på detta eftersom det handlar om att den enskilde själv inte ska kunna ta ut pengar och det är en säkerhetsfråga också. Alla är inte helt bekväma med att göra alla sina inköp med kort och för många äldre kan det vara svårt att komma ihåg koder, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO Sverige.

Fråga om integritet

Även Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, lyfter frågan om integritet, eftersom kontanter är ett mer anonymt sätt att betala på.

– Många upplever att om man betalar med kort eller via telefonen så känner man sig inte säker. Hur vi betalar och för vad och var det görs säger väldigt mycket om vilka personer vi är och därför är det många som skräms av detta, säger han.

I en lagrådsremiss från regeringen föreslås att svenska kreditinstitut och filialer till utländska kreditinstitut ska vara skyldiga att ta emot kontanter i hela landet. Det tycker också rörelsen Kontantupproret, ett initiativ som startades av lobbyorganisationen Säkerhetsbranschens tidigare ordförande Björn Eriksson.

”Väljer att avveckla”

Men kostnaderna måste hållas på en rimlig nivå i förhållande till hur automaterna utnyttjas, enligt Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat.

– När vi har gjort minskningen av automater har det i första hand skett i stora städer. När vi tog över automaterna 2010 fanns de på 569 orter i Sverige men i dag finns vi på 564 med färre automater på varje ort, säger han.

Enligt Nilsson tar man hänsyn till om det finns automater i närheten när bankomater stängs ned.

– Vi bedömer att det finns tillräcklig service i närheten, till exempel en alternativ automat eller att det är tillräckligt nära till ett alternativ, det är då vi väljer att avveckla, säger Johan Nilsson.

Utöver Bankomat finns även Kontanten AB med cirka 600 uttagsautomater i Sverige. Dessutom finns uttagsautomater även på, bland annat, vissa livsmedelsbutiker.

Kontantanvändning

Antalet kontantuttag i automater och på bankkontor fortsätter att minska.

I en rapport som Riksbanken tog fram förra året uppgav 20 procent av de tillfrågade att de aldrig tar ut kontanter, 42 procent mer sällan och 31 procent en till tre gånger i månaden och 6 procent en eller några gånger i veckan.

Under de senaste fem åren har kontantuttagen minskat både i antal och värde.

Antal uttagsautomater var år 2013 3 237 stycken, 2014 fanns 3 231 stycken, 2015 var det 3 285 automater, 2016 fanns 2 850 automater och 2017 var de 2 655.

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.