Före detta statsepidemiologen Annika Linde tillsammans med nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell under en pressträff 2009. Foto: Bertil Ericson / TT

Kontroversiell strategi kan minska spridningen

Uppdaterad
Publicerad

Flockimmunitet kan stävja spridningen, men är ingen strategi enligt Folkhälsomyndigheten. Tidigare statsepidemiolog Annika Linde säger till TT att en snabb spridning av viruset kan skydda riskgrupper på lång sikt.

Att den nuvarande pandemin är en unik situation är de flesta experter överens om, men ungefär där slutar konsensusen. I bland annat Norge och Danmark väljer man att stänga gränser och skolor. I Sverige och Storbritannien väljer man en annan väg där skolor fortsatt hålls öppna.

Grundbulten i Sveriges och Storbritanniens strategi är att minska spridningstakten så mycket som möjligt. På så sätt sprids smittan under ett längre tidsförlopp och det gör situationen mer hanterbar för sjukvården.

Coronapandemin

Vill skydda riskgrupper

I Storbritannien hoppas man bygga upp en flockimmunitet under en längre tid säger Patrick Vallance, vetenskaplig rådgivare åt den brittiska regeringen enligt TT.

– På så vis skulle de som riskerar att dö av sjukdomen, det vill säga de äldre, kunna skyddas, säger Patrick Vallance.

Flockimmunitet innebär att om tillräckligt många i gruppen är immuna mot en sjukdom så kan man stoppa spridningen och skydda de individer som inte är immuna.

Måste ske långsamt

Tidigare statsepidemiologen Annika Linde säger till TT att hon uppfattar det som att Folkhälsomyndighetens strategi är att Sverige ska uppnå flockimmunitet.

– Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete.

Folkhälsomyndighetens nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell invänder däremot att det skulle vara Sveriges mål att nå flockimmunitet, även om det är något man troligen kommer nå på sikt.

– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det.

Fakta: Flockimmunitet

Om en tillräckligt stor andel av en befolkning blir vaccinerad eller blir immun genom att ha haft sjukdomen uppkommer så kallad flockimmunitet.

Om det stora flertalet personer är immuna mot en viss sjukdom försvåras smittans spridning eftersom antalet mottagliga individer är litet. En epidemi blir då osannolik.

Hur stor andel av befolkningen som behöver vara vaccinerad för att flockimmunitet ska uppstå varierar mellan olika sjukdomar från 80 till 95 procent.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet