I debatten hänvisas ofta till Norge som har ett förbud mot sexköp både inom landets gränser och i utlandet. Men trots att lagen funnits i snart tio år är det inte många norrmän som dömts för att ha köpt sex utomlands.
– Vi försöker att använda våra resurser så bra som möjligt och vi tycker det är viktigare att bekämpa människohandel och trafficking än sexköp utomlands, säger John Magnus Løkenflaen på Oslopolisen.
Toppolitiker dömdes
Det blev stora rubriker i de norska tidningarna hösten 2011, när politikern Bård Hoksrud, stortingsledamot för Fremskrittspartiet besökte en bordell i Riga. Norska TV2, som fått tips, väntade utanför bordellen och filmade besöket.
– Det var bra stämning och vi hade väldigt kul och så hamnar man på ett ställe man inte borde ha hamnat på. Jag beklagar det verkligen, sade Hoksrud till NRK.
Hoksrud hade besökt bordellen med två yngre partivänner och köpt helkropsmassage. Vad massagen innebar nådde aldrig offentligheten, men han erkände sexköp och fick böta 25.000 kronor. Men skandalen gick snabbt över och i dag är Hoksrud en av Fremskrittspartiet mest kända politiker i stortinget.
Avskräckande effekt
Det har dock inte blivit så många fler fällande domar för sexköp utomlands. Bara några enstaka fall, enligt det norska justitiedepartementet. De flesta har åkt dit när de själva försagt sig i polisförhör i samband med att de varit misstänkta för något grövre brott.
– De här brotten är inget vi prioriterar, säger John Magnus Løkenflaen på Oslopolisen.
Trots få dömda, menar förespråkarna av lagen ändå att den har haft en effekt. De menar att den är avskräckande och visar att norska staten inte accepterar sexköp, inte heller i utlandet.
– Jag tror att det har en förebyggande effekt, särskilt för norrmän som jobbar i FN-systemet, i norska organisationer i utlandet, exempelvis Statoil. Det blir mer riskfyllt att köpa sex med ett förbud i utlandet, säger Marit Nybakk från Arbeiderpartiet som var en av de starkaste tillskyndarna av den norska sexköpslagen.
Den norska sexköpslagen
- Infördes 2009, inspirerad av den svenska lagen som kom tio år tidigare.
- Innehåller även ett förbud mot sexköp i utlandet.
- Enligt en stor studie minskade prostitutionen i Norge med 20-25 procent efter att lagen infördes, enligt en stor studie 2014.
- Omdebatterad lag. Alla tre norska regeringspartier; Høyre, Fremskrittspartiet och liberala Venstre tycker egentligen att lagen är dålig. De menar precis som människorättsorganisationen Amnesty att de prostituerade riskerar att fara illa av ett förbud eftersom verksamheten drivs under jorden. Men inget av partierna driver frågan att ta bort lagen och de andra partierna, som har majoritet i stortinget, vill behålla lagen.