Koranbränning och hets mot folkgrupp – det säger lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kan koranbränning klassas som hets mot folkgrupp? Den högerextrema politikern Rasmus Paludans aktioner i Sverige har ställt frågan på sin spets – och svaret beror på vem du frågar.

En privatperson har anmält Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp efter att han åkt runt i flera svenska städer och bränt koranen. Polisen meddelade i ett första skede att det var de själva som hade upprättat anmälan – en uppgift som polisen senare uppgav var inkorrekt.

Charlotte Brokelind som är president för Göta hovrätt och tidigare haft uppdrag för regeringen att utreda hur lagen kan förtydligas när det gäller nazistiska symboler, menar att det är oklart om koranbränning kan klassas som hets mot folkgrupp.

– Den frågan är inte besvarad. Högsta domstolen har inte tagit ställning och det finns inte någon uttrycklig bestämmelse heller, säger hon.

Vad innebär det att utredningar om koranbränningar lagts ned tidigare, och vad avgör om det kan vara hets mot folkgrupp? Hör Charlotte Brokelind svara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.