Hyrläkare inom primärvården i Landstinget Sörmland kostade 77 miljoner kronor under 2017, jämfört med drygt 66 miljoner kronor 2015.
Under 2017 gick cirka 13 procent av hela primärvårdens personalbudget till hyrläkare. Målet är att siffran ska vara nere på två procent vid årsskiftet, men det blir svårt att nå.
Vill se förbud
– Vi kommer kanske inte ner till två procent, men jag tror att vi under 2019 kanske närmar oss fyra procent, säger Aina Nilsson, divisionschef inom primärvården i Sörmland.
Före sommaren arbetade drygt 20 hyrläkare på landstingets 18 vårdcentraler. För att nå målet om att bli oberoende av hyrpersonal har bland annat en del hyrläkare fastanställts, liksom ett antal ST-läkare.
– Jag skulle önska att man gjorde någon form av lagstiftning så att det inte är tillåtet inom vissa verksamheter att använda hyrpersonal, säger Aina Nilsson.
Lättare följa upp
Hon menar även att det handlar om patientsäkerhet och att det är lättare att följa upp den fasta personalens arbete.
Inom psykiatrin i Sörmland har kostnaderna för hyrläkare ökat från cirka 29 miljoner kronor 2015 till ungefär 38 miljoner kronor 2017.
Drygt 16 hyrläkare arbetade inom psykiatrin 2017. Här arbetar man med att tillsvidareanställa läkare och målet är att halvera antalet hyrläkare i år.
– Vi vill kunna erbjuda våra patienter hög kvalitet, patientsäkerhet, kontinuitet och trygghet. Det är grunden till varför vi vill jobba med en egen och stabil läkarbemanning, säger Mari Kampf Westerberg, divisionschef för psykiatrin i Sörmland.