Det var mycket vanligare med tonåringar som fick barn under 70-talet, jämfört med nu. Men varför, och hur har ökningen sett ut? Experterna förklarar. Foto: SVT arkiv

Kraftig minskning av tonåringar som föder barn sedan 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

2020 var det rekordfå svenska tonåringar som födde barn. 512 barn föddes av tonåriga mammor, att jämföra med över 6 000 tonårsfödslar 1973.

– Vi vet att förskrivningen av långtidsverkande preventivmedel har ökat det senaste decenniet, och störst ökning ses i åldersgruppen unga kvinnor under 20 år, säger Inga Maj Andersson, utredare på Socialstyrelsen.

En rad politiska reformer och en ökad tillgång till preventivmedel har gjort att åldern då man skaffar barn stadigt gått upp. Ett annat viktigt skäl är synen på yrkesliv och utbildning.

– Arbetsmarknaden har förändrats och fler yrken kräver en högre utbildning och då väntar många med skaffa barn, säger Livia Olah, professor i demografi vid Stockholms universitet.

I videon ovan förklarar två forskare varför tonårsfödslarna minskat.

Tonårsfödslar

  • 1973 föddes 6 198 barn (5,7 %) av personer under 19 år eller yngre enligt Statistiska centralbyrån SCB.
  • 2020 föddes 512 barn (0,45 %) av personer under 19 år eller yngre enligt SCB.
  • 1973 var 7 426 (15,3 %) av förstföderskorna 19 år eller yngre enligt Socialstyrelsen.
  • 2019 var 828 (1,7 %) av förstföderskorna 19 år eller yngre enligt Socialstyrelsen.
  • Skillnaden i siffrorna beror på att SCB redovisar statistiken efter uppnådd ålder vid årets slut. I statistiken från Socialstyrelsen är det åldern vid födseln som räknas. Alla födslar där mödrarna hinner fylla 20 under året exkluderas alltså från SCB:s statistik. Dessutom ingår endast folkbokförda i SCB:s statistik medan Socialstyrelsen räknar alla födslar i Sverige.
  • Socialstyrelsens siffror för 2020 släpps i december 2021.

Källa: SCB, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.