Totalt ingår drygt 2000 vårdanställda i COMMUNITY -studien. Målet är att lära sig mer om immuniteten efter covid-19 och om vaccinernas effekter.
Den senaste delrapporten med 464 personer visar hur snabbt antikroppsnivåerna klingat av hos dubbelvaccinerade som inte har haft covid.
För Pfizervaccinerade halverades antikroppsnivåerna efter tre månader.
Efter sju månader återstod bara 15 procent av ursprungsnivåerna – en minskning med hela 85 procent.
– Att antikroppsnivåer sjunker över tid är fullt förväntat, men jag är förvånad över att det sjunkit så påtagligt i en så relativt frisk och ung grupp, säger Charlotte Thålin.
Fem gånger lägre med Astras vaccin
Eftersom personalen som fick Astra Zenecas vaccin fick den andra dosen senare, har forskarna bara kunnat följa dem i tre månader. Men nedgången var ännu större. Efter tre månader hade Astravaccinerade bara en femtedel av de Pfizervaccinerades antikroppsnivåer.
Ett fåtal deltagare fick Modernas vaccin men den gruppen är för liten och har för kort uppföljningstid för att forskarna ska kunna säga något om deras antikroppsnivåer.
För de som redan har haft covid och sedan vaccinerats är det dock glädjande nyheter – deras antikroppsnivåer är betydligt högre och de sjunker långsammare.
Just nu söker många forskare svar på frågan vid vilken antikroppsnivå som skyddet mot infektion avtar. Den här nya resultaten är en pusselbit som kan läggas till det faktum att Sverige och flera andra länder nu börjat se allt fler genombrottsinfektioner bland vaccinerade.
Forskarna vet inte var gränsen går
– Antikroppar är bara en del av immunförsvaret, vi vet att höga antikroppsnivåer är associerat med skydd mot smitta. Men immunförsvaret innehåller även minnesceller som snabbt kompletterar antikroppsnivåerna när vi utsätts för viruset och exakt var gränsen går för att bli smittad eller sjuk vet man inte, säger Charlotte Thålin.
Men hon är oroad över utvecklingen och det faktum att Sverige ännu inte har kommit igång med att ge fler grupper en tredje påfyllnadsdos.
– De låga nivåerna innebär att vi kan få en ökad spridning även i vaccinerade grupper, och det kan ha konsekvenser för våra äldre. Vi måste ge en tredje dos till dem så snart vi kan. Kanske även till personalen inom äldrevården och sjukvården så att de inte smittar de sköra, säger hon.
Fler ska få tredje dos
På tisdagen gav regeringen besked om att fler grupper nu kommer få en tredje vaccindos. Det handlar om personer som bor på äldreboenden, personer som har hemtjänst eller hemsjukvård samt alla över 80 år. Arbetet kan påbörjas från och med i dag.
– Folkhälsomyndigheten ser fortsatt över om och när det kan bli aktuellt med en tredje dos till ytterligare grupper, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.