De förvaras i minus 196 grader i stora behållare med flytande kväve. På Carl von Linnékliniken har man länge kunnat frysa ner befruktade ägg, embryon. Men det är bara sedan 2016 man också fryser obefruktade ägg.
Här märker de att fler och fler kvinnor vill frysa ner sina ägg.
– Det är en följd av att vi nu har frystekniker som fungerar väldigt väl och en ökad medvetenhet om att åldern gör sitt, när det kommer till att försöka bli gravid, säger Thomas Brodin.
Medelåldern 36 år
Att frysa in ägg av icke-medicinska skäl blir allt vanligare i Sverige. I början av 2010-talet var det bara en handfull kvinnor som gjorde det. Förra året gjordes 566 behandlingar. Det visar SVT:s kartläggning.
På Carl von Linnékliniken är medelåldern för kvinnor som väljer att frysa in sina ägg 36 år. Nästan alla är singlar.
– Man får intrycket av att de flesta har någon form av högre utbildning i alla fall. Vilket kan hänga ihop med inkomstnivå och att rent ekonomiskt kunna göra äggfrysning, säger Thomas Brodin.
Att frysa in ägg kostar mellan 35 000 och 45 000 kronor för en behandling. Många kvinnor måste göra behandlingen mer än en gång.
”Alla kommer inte få graviditeter”
Kritiker menar att det kan vara en falsk trygghet att betala så pass mycket pengar för att frysa in sina ägg. Att fertiliteten sjunker efter 35 års ålder påverkar inte bara äggens kvalitet utan hela fortplantningsprocessen. På Carl von Linnékliniken är det något de alltid informerar om.
– För vissa kommer det här fungera väl. Men alla kommer inte att få graviditeter och barn av sina frysta ägg, tyvärr. Så det är ju en nackdel förstås, säger Thomas Brodin.