Sverige har på senare tid skakats av en lång rad våldsdåd kopplade till gängkriminalitet. Uppsala har den senaste veckan hamnat i centrum sedan en pågående gängkonflikt lett till fyra skjutningar och två döda. Nu får den lokala polisen förstärkning från kollegor över hela landet.
Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vittnar om att allt fler minderåriga dras in i den grova brottsligheten. Statistiken ger honom rätt. Siffror som Åklagarmyndigheten tagit fram åt SVT:s Agenda visar en kraftig ökning av åtal mot personer mellan 15 och 17 år i mål gällande mord, mordförsök, förberedelse till, eller stämpling till mord.
Stor ökning av åtal mot unga misstänkta på kort tid
Hittills i år, fram till den 31 augusti, handlar det om 84 åtal där den åtalade är mellan 15 och 17 år. Det är en stor ökning på kort tid – för ett år sedan var siffran 53 åtal, för tio år sedan åtta åtal.
Även antalet fall där den misstänkta är 14 år eller yngre har ökat kraftigt. Fram till den 31 augusti i år finns det 31 fall av så kallade beslutade brottsmisstankar där barn under 15 år misstänks för delaktighet i mord, mordförsök, förberedelse till mord, eller stämpling till mord. Också det är fler än under hela förra året, då det var 23 fall. För tio år sedan var det fyra fall.
Hör Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, om de unga förövarna i klippet ovan.
Mer om unga i gängvåldet i Agenda.
Fakta: Om statistiken
Statistiken anger antalet åtal för mord, mordförsök, förberedelse till mord, eller stämpling till mord där den åtalade är 15 till 17 år gammal. Siffrorna visar en sammanslagning av brottsrubriceringarna och rör samtliga medverkansformer, det vill säga när den åtalade är misstänkt gärningsperson eller anstiftare av brottet, misstänks för medhjälp till brottet eller misstänks för underlåtenhet att avslöja eller förhindra brottet.
För barn 14 år eller yngre, alltså inte straffmyndiga, gäller statistiken inte antalet åtal utan antalet beslutade brottsmisstankar.