Ett dj**la skämt. Så beskriver justitieutskottets ordförande Rickard Jomshof (SD) de friande domarna i påskupploppen i Rinkeby. Uttalandet fick justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi (S) att markera. Foto: Stefan Jerrevång/Marko Säävälä/TT

Kraftiga reaktioner på Jomshofs domstolsutspel

Uppdaterad
Publicerad

Ett dj**la skämt. Så beskriver justitieutskottets ordförande Rickard Jomshof (SD) de friande domarna i påskupploppen i Rinkeby.

Nu får Jomshof kritik från flera tongivande röster.

”Uppmanar min kollega i presidiet att respektera Sveriges grundlag och domstolars oberoende”, skriver justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi (S) på Twitter.

Elva personer som åtalats för våldsamt upplopp efter Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby i våras friades strax före jul i Solna tingsrätt.

Som bevis hade polis och åklagare en film där männen syns kasta sten, men trots beviset friades männen. Det är tveksamt om de deltagit i en folksamling, anser tingsrätten, vilket krävs för att fällas för våldsamt upplopp.

Utfallet fick Rickard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, att reagera. ”Vansinnet fortsätter”, skriver han på Twitter.

Friande domar ”ett dj**la skämt”

Uttalandet har väckt kraftiga reaktioner. Bland annat anser Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, att Jomshof inte är lämplig som ordförande i justitieutskottet.

”Att i hans ställning och som lagstiftare nedsättande kommentera oberoende domstolars rättstillämpning i enskilda fall är inte bara olämpligt. Det avslöjar en bristande respekt för rättsstaten”, skriver hon på Twitter.

Även nuvarande generalsekreterare, Mia Edwall Insulander, har reagerat på uttalandet.

”Respektera Sverige grundlag”

Under onsdagen twittrade Jomshof igen.

”De friande domarna är ett dj**la skämt, minst sagt, och det är mitt förbannade ansvar att reagera på detta. Jag tänker inte låta mig tystas”.

Uttalandet fick justitieutskottets vice ordförande Ardalan Shekarabi (S) att markera.

”Uppmanar min kollega i presidiet att respektera Sveriges grundlag och domstolars oberoende”, skriver Shekarabi på Twitter, och uppmanade regeringen att ställa samma krav på Jomshof.

Inga direkta konsekvenser

Enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, är Richard Jomshof ute på hal is.

– Det han gör är naturligtvis mycket olämpligt, säger han.

I Sverige råder maktdelningsprincipen, en grundsten i svensk statsförvaltning som bland annat innebär att politiker inte får lägga sig i hur domstolar dömer i enskilda fall.

– Statsråd som kommenterar enskilda myndighetsbeslut bryter mot grundlagen, så hade han suttit i regeringen hade det varit direkt olagligt. Nu gör han inte det, men det är ändå uppseendeväckande, säger Joakim Nergelius.

– Det är svårt att se några direkta konsekvenser. Statsråd kan prickas av konstitutionsutskottet, men KU granskar inte Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.