SVT Nyheter har tittat närmare på mortaliteten, dödligheten, för covidpatienter inom de första 30 dagarna efter inskrivning på en intensivvårdsavdelning.
Av de som lades in i mars avled 34 procent inom 30 dagar, enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret. I april var mortaliteten 21 procent och i maj 19 procent.
– Det är hoppingivande och glädjande, men kräver också en djupare analys, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska.
Två tydliga faktorer
Läkare och experter som vi har pratat med lyfter alla fram två faktorer som de anser har påverkat: lärdomar och läkemedel.
– Vi har med tiden lärt oss mer kring när och hur man ska använda respiratorbehandling. Att vi ska ge högre doser blodförtunnande medicin eftersom det finns risk för blodproppsbildning. Och att användande av kortison verkar kunna ha positiva effekter, säger Björn Persson.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, håller med. Han lyfter också fram patienturvalet som en faktor.
SVT har tidigare kunnat visa att andelen äldre covidpatienter på iva minskade kraftigt under de mest intensiva coronaveckorna i april.
– Är du alltför gammal och har en massa tillhörande sjukdomar har du ofta ingen hjälp av intensivvård. Vi är vana i Sverige att satsa på alla patienter nästan hur länge som helst, här hade man ingen nytta av det, säger han.
Viruset kan försvagas
En annan teori, som bland annat har förts fram av läkare i Italien, handlar om att själva viruset kan ha försvagats.
– Viruset i sig har inget egenvärde att ta död på oss människor, det vill fortplanta sig och sprida sig vidare, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren, som är ordförande för intensivvårdsregistret.
Andra menar i stället att risken att bli svårt sjuk ökar om man utsätts för stora virusmängder. Dödligheten kan därför ha minskat i samband med att människor blivit bättre på att hålla avstånd och skydda sig.
– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
Rättelse:
I en tidigare version uppgavs att dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter på iva i maj var 4 procent. Den korrekta siffran ska vara 19 procent.
Uppgifterna kommer från Svenska Intensivvårdsregistret SIR som efter publicering kontaktade SVT och förklarade att de hittat fel i sin egen databas.
SIR skriver följande på sin hemsida: ”SIR beklagar djupt det inträffade. Våra kvalitetskontroller av processer har i just detta fall brustit”.
Fakta: Covid-19 i Sverige
5 482 personer – så många med covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt senaste uppdateringen från 8 juli.
6 mars – datumet då den första svenska covidpatienten skrevs in för intensivvård.
558 patienter – högsta antalet covidpatienter som intensivvårdats under en specifik dag, den 25 och 26 april. Den 8 juli vårdades 92 personer på iva.
2 469 personer – antalet covidpatienter som fått intensivvård hittills, enligt statistik från den 8 juli.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Svenska intensivvårdsregistret