Kränkande fotografering kan bli olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Kränkande fotografering kan bli olagligt, föreslår regeringen i dag. Förslaget har gjorts om efter att ha kritiserats för att bryta mot tryckfriheten.

-Det nya förslaget är ännu sämre än det förra, säger Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

I dag föreslår regeringen att kränkande fotografering blir olagligt i sommar, ett brott som ska kunna ge upp till två års fängelse.

Förra året presenterade justitieminister Beatrice Ask en promemoria för att komma åt problemet med smygfotografering, där speciellt unga kvinnor utsätts för att smygfotade bilder läggs upp på nätet.

Promemorian möttes av kraftig kritik från journalistorganisationer och pressfotografer som ansåg att de hindrades i sitt arbete.

”Illasinnad handling”

Då handlade det om att kriminalisera olovlig fotografering. Det nya förslaget vill förbjuda så kallad kränkande fotografering vilket definieras ”som en illasinnad handling mot en individ i en utsatt situation”, skriver Ekot.

-Det vi vill komma åt är smygfotografering eller filmning, där syftet är att kränka en enskild individ, säger Beatrice Ask till Ekot.

Men förändringarna faller inte i god jord hos alla kritiker.

-Att man ändrat rubriceringen förändrar ju ingenting i sak. Fortfarande är det domstolen som ska avgöra om de är illasinnade. Publiceringen av en bild ska ansvariga utgivare avgöra, säger Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, som betonar att han inte sett det nya förslaget än.

Ökar rättsosäkerheten

Det tidigare förslaget begränsade platserna för kränkningen till bostad, toaletter, omklädningsrum och liknande. Den begränsningen är nu borttagen – en kränkande fotografering kan ske överallt.

-Det ökar på rättsosäkerheten ännu mer. Det skapar många frågetecken och faror för rättsövergrepp Hur ska vanliga människor avgöra? Ska polisen gå fram och beslagta kameran och raderat bilden? Det handlar inte bara om journalistens rätt utan även om grundlagen och medborgarna.

Bör man inte kunna dömas för kränkande fotografering för att kunna komma åt problemet med smygfotografering?

-Jag kan förstå att man vill stoppa smygtagna bilder men jag anser att man skjuter med kanonerna för att ta ihjäl mygg. Det måste gå att ta andra vägar för att komma åt det problemet.

Hindrar arbetet

Stephen Lindholm tror att tillämpningen av lagen kan göra att pressfotografer drar sig för att ta viktiga bilder av rädsla för att de inte vet hur det kommer att bedömas av polis och åklagare. Han pekar även på vikten av att vanliga människor ska kunna våga ta bilder på viktiga händelser och lämna över till media.

Beatrice Ask vill att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli i år.

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Fakta om förslaget

Regeringens förslag om förbud mot kränkande fotografering lämnas nu till Lagrådet.

Förbud föreslås om flera så kallade rekvisit är uppfyllda:

* att det sker utan samtycke

* under förhållanden där den fotograferade är särskilt utsatt eller på ett sätt som är påträngande eller dolt

* med syfte att allvarligt kränka den fotograferades personliga integritet

* undantag görs om syftet är försvarligt, såsom för att uppmärksamma förhållanden av samhällsintresse

Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2012.

Källa: Regeringen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.