Foto: TT (arkivfoto)

Nu vill SD nödbromsa centraliseringen av vården

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick regeringens utredare försvara den kritiserade rapporten om centralisering av högspecialiserad vård inför riksdagens socialutskott. Efter mötet kräver nu Sverigedemokraterna att centraliseringsprocessen bromsas.

– Regeringen bör tillsätta en granskningskommission för att se över vad som gått fel med den här utredningen, säger utskottsledamoten Per Ramhorn (SD).

– Man bör dra i en nödbroms, säger SD:s Per Ramhorn till SVT. Foto: Riksdagen

Han menar att man också måste undersöka om centraliseringsförslaget forcerats fram på ett sådant sätt att det skapar nya köer.

– Till dess det är undersökt bör man bromsa upp utvecklingen så inte patienterna ska komma i kläm.

Utredaren Måns Rosén bjöds in till utskottet efter att SVT:s Dokument inifrån visat flera brister i hans utredning, och framför allt påståendet att uppemot 500 människoliv skulle kunna räddas genom att en koncentration av den högspecialiserade vården.

Rosén står fast

Dokumentären visade bland annat att man undersökt en rad ingrepp som inte utgör högspecialiserad vård, och att man räknat samma dödsfall flera gånger. Kritik som enligt Måns Rosén inte påverkar slutsatserna.

– Det beslut riksdagen tagit om nationell högspecialiserad vård kan de vara både trygga och stolta över.

Utskottets ordförande Emma Henriksson (KD) framhåller att centraliseringen måste följas noggrant så den inte leder till försämringar för patienterna. Alliansen har krävt en tydlig kontrollstation under resans gång, och Vänsterpartiet ville att själva beslutet skulle senareläggas.

Men varken Emma Henriksson eller de ledamöter från övriga partier som SVT talat med vill se någon nödbroms till följd av avslöjandena i SVT-dokumentären, trots att kravet nu kommer från landstingspolitiker av olika färg.

– Ingen nödbroms, men självklart viktigt hur man genomför det, säger Emma Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralisering av vården

Mer i ämnet