Särskilde utredaren Måns Rosén slog fast att 500 liv kunde räddas varje år, genom att centralisera den högspecialiserade vården och koncentrera den till allt färre sjukhus på allt färre orter. Utredningen fick stort genomslag hos svenska politiker.
I SVT:s dokumentär ”Den stora sjukhusstriden” framkommer dock stora brister i Roséns utredning. Bland annat visar det sig att han – när han skulle beräkna överlevnadsgraden vid komplicerade operationer – räknade människor som inte ens var sjuka, utan skulle föda barn. Därtill räknade han patienter i livets slutskede, och räknade döda personer flera gånger.
”Klart det är allvarligt”
Socialminister Annika Strandhäll (S) – som tidigare refererat till utredningen i diskussioner om vården – upprörs av uppgifterna.
Om ni tar politiska beslut på ett felaktigt beslutsunderlag – vad betyder det?
– Jag blir faktiskt väldigt upprörd över de uppgifter du kommer med här. Någonstans är ju förhoppningen, när man tillsätter en utredning på det här sättet, att de siffror och uppgifter som förs fram med emfas är väl underbyggda, säger Strandhäll till SVT.
– Det är klart att det är allvarligt. Det här är ju dessutom en siffra som har spritts extremt mycket, och som jag själv har använt.
Bristerna oupptäckta
Trots att Rosén hade såväl utredningssekretariat och expertgrupp i utredningen, och trots att den gick på remiss innan den blev lag, upptäcktes inte bristerna – något Strandhäll finner beklagligt.
– Det finns ju olika kontrollorgan längs vägen som ska se till att sådant här inte ramlar igenom.