CSN-räkning, SVT:s reporter och utbildningsminister Johan Pehrson (L)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det egentligen så dyrt att missa en CSN-räkning? SVT:s reporter reder ut. Foto: Jessica Gow/TT, SVT, riksdagen

Kravet: Sänk CSN:s höga påminnelseavgifter

Publicerad

CSN:s påminnelseavgift på 450 kronor ifrågasätts, särskilt när fler låntagare riskerar att hamna hos Kronofogden. Sveriges Konsumenter kräver nu att regeringen ser över avgiften för att skydda ekonomiskt utsatta.

– Den kan bli droppen som får bägaren att rinna över för många, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

CSN-skulder som skickas in till Kronofogden för indrivning ökar. Redan i augusti i år var summan på inskickade skulder runt 900 miljoner kronor och Kronofogden spår att vi går mot ett rekordår 2024. Enligt Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, speglar det den ansträngda ekonomiska situation som många låntagare just nu har.

– Jag tror att människor prioriterar mat, hyra och el framför CSN, säger han.

CSN menar att skuldökningen delvis kan förklaras av att fler personer har studielån idag jämfört med tidigare. Man framhåller också att det är en process på drygt tre månader innan någon skickas till Kronofogden och att CSN arbetar för att förhindra det.

– Vi gör en hel del insatser proaktivt, som att ringa upp unga låntagare och skicka sms för att undvika att de hamnar där. Vi försöker fånga upp våra kunder och hjälpas åt, säger Charlotte Morlin, gruppchef på CSN.

450 kronor i påminnelseavgift

2015 höjde regeringen påminnelseavgiften från 200 till 450 kronor för den som är sen med CSN-räkningen. Den högre avgiften kan spela en roll i skuldökningen, menar Davor Vuleta på Kronofogden.

– Många som hamnar här har inga marginaler och varje krona räknas, säger han.

Johanna Hållén, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges Konsumenter, menar att avgiften är alldeles för hög.

– Regeringen måste se över det här för att motverka att människor hamnar hos Kronofogden, säger hon.

Varför är det egentligen så dyrt att missa en CSN-räkning? Och var går egentligen pengarna? Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.