Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymdchef Ella Carlsson berättar om hur underrättelseverksamhet går till tusentals kilometer från jordens yta. Foto: SVT

Krigshot i rymden: Stormakterna kan skjuta ner satelliter

Uppdaterad
Publicerad

En ovänligt sinnad makt som spanar på oss från rymden och skaffar sig ett övertag. Eller angriper satelliter som behövs för våra kommunikationer.

Så kan hotbilden se ut. Häromåret grundade Sverige ett rymdförsvar. Det har också andra länder gjort de senaste åren.

Att skjuta sönder satelliter med så kallade anti-satellitvapen från marken har stormakterna övat på. Senast i november 2021 sköt Ryssland sönder en egen gammal satellit. Men satelliter kan också störas ut på olika sätt.

– Vi har sett nationer skicka upp satelliter ur vilka det kommer ut mindre satelliter som sedan börjar närma sig andra satelliter. De kan lägga sig väldigt nära. Vi vet inte vad de vill, men de kanske vill störa, lägga sig framför sensorer eller spreja sensorer för att förstöra målet, säger Ella Carlsson, rymdchef på Flygstaben.

”Strategisk resurs”

För att få reda på till exempel vad som pågår i ett sådant läge kan Sverige behöva skicka en egen satellit. Då behövs en svensk rymdbas, och Esrange utanför Kiruna är den utsedda platsen.

– Vi anser att Esrange är en strategisk resurs för Sverige och för våra partners, säger Ella Carlsson.

– Från myndighetens sida studerar vi hur vi ska få till stånd ett nationellt satellitprogram, och det ska betraktas som en strategisk resurs, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman.

Hur kan man försvara sina rymdsystem?

– Med en egen rymdlägesbild kan kollisioner undvikas. Ett annat sätt är att ha förmåga att snabbt ersätta en satellit som skadats eller förstörts, säger Ella Carlsson.

På Esrange finns en idé om hur vad ”att snabbt ersätta” kan betyda:

– En normal uppskjutning av en satellit genomförs på fyra till sex månader. Målet vi har satt är några dagar, säger strategichefen Stefan Gustafsson på rymdbolaget SSC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.