Rapporten som Polismyndigheten presenterade på fredagsmorgonen har tagits fram på uppdrag av regeringen och ska fungera som en lägesbild över de kriminella nätverkens utbredning i Sverige.
Av de 62 000 personerna beräknas runt 14 000 vara aktivt grovt kriminella. Resten bedöms vara ”kopplade” nätverken. Det kan till exempel handla om personer som hjälper till att tvätta pengar eller att förvara vapen.
– De är involverade ganska marginellt i den här grova brottsligheten, men utan dem skulle den här verksamheten inte fungera. Man är beroende av olika typer av kontakter ute i samhället, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
”Vill peka på att de behöver mer resurser”
Siffran som polisen nu presenterar är inte på något sätt ny, förklarar Sarnecki. Uppgifterna till stor del på underrättelseinformation som polisen haft sedan en tid. Att de nu kommuniceras utåt ser han som ett strategiskt val från såväl polisen som regeringen.
– Polisen vill förstås peka på att de behöver mer resurser, och regeringen vill visa att de arbetar med de här frågorna. Men som sagt, den här typen av kartläggningar är rimliga och behöver göras även om det kan finnas dolda agendor från olika håll.