Rikspolischefen Petra Lundh på presskonferens

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolischefen Petra Lundh redogöra för hur omfattande gängkriminaliteten är i Sverige: ”Siffrorna är snarare i underkant än i överkant” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen: 14 000 är aktiva gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

14 000 personer är aktiva i kriminella nätverk i Sverige och 48 000 personer kan kopplas till nätverken. Det uppger polisen i en ny rapport.

– Den gängkriminalitet som vi ser i form av sprängningar och skjutningar kan liknas vid toppen av ett isberg, säger rikspolischefen Petra Lundh.

Siffrorna presenterades under en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och rikspolischef Petra Lundh på fredagen.

– Vi befinner i ett utomordentligt läge, sa Gunnar Strömmer (M) under pressträffen.

Styrs från utlandet

Polisen har tidigare angett att omkring 30 000 personer kan kopplas till gängrelaterade våldsdåd i Sverige. Att den nya siffran, sammanlagt 62 000, är så mycket högre beror enligt rikspolischefen Petra Lundh på att man nu gjort en bredare översyn.

– Vi har tittat på alla samarbeten inom ramen för det som bedöms utgöra organiserad brottslighet. Det kan vara på lokal, nationell eller internationell nivå, säger Lundh som betonar att mycket av den organiserade brottsligheten just nu utförs från andra länder.

– Vi ser att det som tidigare var lokalt anstiftat nu anstiftas i utlandet och utförs lokalt. Det är en utmaning för oss.

2 000 är ledare

14 000 beskrivs som ”aktiva i kriminella nätverk”. Av dem bedöms 2 000 vara ”strategiska aktörer”, alltså ledare.

– Det är de som styr och leder den kriminella verksamheten, säger Petra Lundh.

5 300 personer bedöms vara ”utförare i det högre skiktet”, som genomför brottsliga uppdrag och rekryterar personer i lägre skikt.

– De kan liknas vid platschefer.

48 000 kopplade till gängen

Den absolut största gruppen, 48 000 personer, är ”kopplade till kriminella nätverk”. Enligt Petra Lundh rör det sig om personer som varit medmisstänkta eller har kopplingar till minst två aktiva gängkriminella – där en majoritet har kontakter med sex personer i den gängkriminella miljön.

Flickvänner, mammor och pappor ska enligt polisen ha sorterats bort.

– Vi vet att merparten av de kopplade personerna begår brott, och det är i huvudsak narkotikabrott.

Polisen vill inte gå in närmare på vad som krävs för att uppfattas som en person med koppling till gängen, utan hänvisar till underrättelseuppgifter.

88 procent är svenska medborgare

62 000 personer är aktiva i eller kan kopplas till kriminella nätverk i Sverige, enligt polisens nya lägesbild.

95 procent av de aktiva är män och 5 procent kvinnor. Om man tittar på de som är kopplade till kriminella nätverk är siffran när det gäller kvinnor högre, 19 procent.

Av de aktiva kriminella är 88 procent svenska medborgare, och av dem har 8 procent även utländskt medborgarskap. 11 procent har enbart utländskt medborgarskap och resterande 1 procent är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.