Statsvetaren Göran Sundström i en trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Idén om att eliten håller varandra om ryggen späs på”. Hör Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, varför Anna Kinberg Batras agerande som landshövding borde prövats rättsligt. Foto: Rikard Collsiöö

Kritik mot att Kinberg Batras agerande inte prövats rättsligt: ”Skulle kunna leda till avsked”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade regeringen Anna Kinberg Batras avgång som landshövding efter JO:s kritik i torsdags. Men nu riktas kritik mot att Kinberg Batras agerande inte prövats rättsligt.

– Jag tycker det är slappt, säger statsvetaren Göran Sundström.

Det blev en kort tid för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. I fredags meddelade civilminister Erik Slottner (KD) att regeringen inte längre har förtroende för henne och att hon tvingas lämna sin post som landshövding i Stockholm. Hon kommer nu att flyttas över till regeringskansliet och bibehålla sin lön till februari 2029.

Beskedet meddelades dagen efter Justitieombudsmannens kritik i torsdags som kom fram till att grundlagens krav på saklighet inte följts vid de uppmärksammade rekryteringar landshövdingen genomfört.

Skulle kunna leda till böter eller avsked

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är kritisk till att Kinberg Batras agerande inte har prövats rättsligt. Han menar att trots den hårda kritiken från JO, borde det utredas om agerandet kan leda till rättslig påföljd.

– I det här fallet tycker jag att den juridiska vägen har prövats för lite. När det är den här typen av allvarliga brott måste man pröva om regelverket håller för juridiskt ansvar.

Om det skulle prövas, vilka rättsliga påföljder skulle det kunna få?

– Det finns en skala, från varningar, via böter, men också avsked om det visar sig att det rör sig om ett grövre brott. Det behöver prövas för allmänheten ska kunna behålla förtroendet för vårt rättssystem, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

JO bedömer granskningen avslutad

Justitieombudsmannen, JO, har rätt att anmäla ärendet till en ansvarsnämnd. Under måndagen återkommer JO med en skriftlig kommentar till SVT Nyheter:

– När jag inledde min utredning i april gjorde jag bedömningen att det var mest ändamålsenligt att utredningen skedde inom ramen för min tillsynsverksamhet. I beslutet den 26 september 2024 uttalade jag allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholms län. Jag har inte sett anledning till att utöver det vidta några ytterligare åtgärder. För min del är granskningen avslutad, säger JO Per Lennerbrant.

SVT har sökt statsåklagare Thomas Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.