Regeringen har inte längre förtroende för Kinberg Batra. På torsdag nästa vecka kommer hon officiellt lämna sin post som landshövding.
– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.
I går meddelade JO att man anser att Anna Kinberg Batra inte följt grundlagens krav på saklighet vid rekryteringarna.
Ulf Kristersson: ”Tilliten får inte undergrävas”
Statsminister Ulf Kristersson skriver i ett sms till SVT Nyheter att den som är chef för länsstyrelsen ska ”utföra sitt uppdrag på ett sätt som tjänar allmänhetens förtroende”.
”Jag har sagt det många gånger: Tillit är något av det finaste vi har i det svenska samhället. Tilliten får inte undergrävas.” skriver Kristersson.
Vidare skriver han att det efter JO:s kritisk står klart att förtroendet för Länsstyrelsen i Stockholm inte kan återupprättas på något annat sätt än att man tillsätter en ny landshövding.
Rekryterade bekanta
Anna Kinberg Batra, som tidigare var partiledare för Moderaterna, tillträdde som landshövding i Stockholm förra året.
I våras kunde Aftonbladet avslöja att hon hade rekryterat två bekanta, varav en är en nära vän, till arbeten på länsstyrelsen.
Den ena tjänsten utlystes endast genom en lapp i länsstyrelsens reception. Den andra utlystes inte alls. En tredje tjänst gick till en person som inte uppfyllde kraven på akademisk examen, avslöjade sedan TV4 Nyheterna.
Länsstyrelsen: Respekterar beslutet
”Anna Kinberg Batra respekterar regeringens bedömning och har i nuläget inga ytterligare kommentarer med anledning av civilministerns besked”, skriver Jonas Johansson, kommunikationschef vid Länsstyrelsen i Stockholm i ett mejl till SVT.
Anna Kinberg Batra kommer att flyttas över till regeringskansliet och bibehålla sin lön fram till 2029.
Facket: ”En lättnad”
Susann Sass Jonsson, ordförande för Saco-S på länsstyrelsen i Stockholm, säger att hon är lättad efter regeringens besked.
– Från första början när hon kom hit som landshövding märkte ju vi att hon hade en annan agenda och ett annat ledarskap än det vi är vana vid, säger hon.