Erik Slottner (KD), civilminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Kinberg Batra avgår som landshövding i Stockholm. ”Det är inte möjligt att återupprätta förtroendet”, säger Erik Slottner, civilminister Foto: David Westling/SVT

Anna Kinberg Batra tvingas avgå

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra tvingas avgå som landshövding i Stockholm efter hennes uppmärksammade ”kompisrekryteringar”.

– Vi ser inte att det är möjligt att återupprätta den förtroendekris som landshövdingen har just nu, säger civilminister Erik Slottner (KD) till SVT.

Regeringen har inte längre förtroende för Kinberg Batra. På torsdag nästa vecka kommer hon officiellt lämna sin post som landshövding.

– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

I går meddelade JO att man anser att Anna Kinberg Batra inte följt grundlagens krav på saklighet vid rekryteringarna.

Ulf Kristersson: ”Tilliten får inte undergrävas”

Statsminister Ulf Kristersson skriver i ett sms till SVT Nyheter att den som är chef för länsstyrelsen ska ”utföra sitt uppdrag på ett sätt som tjänar allmänhetens förtroende”.

”Jag har sagt det många gånger: Tillit är något av det finaste vi har i det svenska samhället. Tilliten får inte undergrävas.” skriver Kristersson.

Vidare skriver han att det efter JO:s kritisk står klart att förtroendet för Länsstyrelsen i Stockholm inte kan återupprättas på något annat sätt än att man tillsätter en ny landshövding.

Rekryterade bekanta

Anna Kinberg Batra, som tidigare var partiledare för Moderaterna, tillträdde som landshövding i Stockholm förra året.

I våras kunde Aftonbladet avslöja att hon hade rekryterat två bekanta, varav en är en nära vän, till arbeten på länsstyrelsen.

Den ena tjänsten utlystes endast genom en lapp i länsstyrelsens reception. Den andra utlystes inte alls. En tredje tjänst gick till en person som inte uppfyllde kraven på akademisk examen, avslöjade sedan TV4 Nyheterna.

Länsstyrelsen: Respekterar beslutet

”Anna Kinberg Batra respekterar regeringens bedömning och har i nuläget inga ytterligare kommentarer med anledning av civilministerns besked”, skriver Jonas Johansson, kommunikationschef vid Länsstyrelsen i Stockholm i ett mejl till SVT.

Anna Kinberg Batra kommer att flyttas över till regeringskansliet och bibehålla sin lön fram till 2029.

Facket: ”En lättnad”

Susann Sass Jonsson, ordförande för Saco-S på länsstyrelsen i Stockholm, säger att hon är lättad efter regeringens besked.

– Från första början när hon kom hit som landshövding märkte ju vi att hon hade en annan agenda och ett annat ledarskap än det vi är vana vid, säger hon.

Se hela SVT:s livesändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.