Foto: Henrik Montgomery/TT

Kritik mot regeringen: Höstens coronarestriktioner feltajmade

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gått igenom de beslut om coronarestriktioner som regeringen har tagit under hösten.

I flera fall rörde det sig om lättnader, trots att smittspridningen ökade – och det ifrågasätts nu av flera kritiker. 

– Tyvärr är min bedömning att en del av besluten inte varit tajmade i relation till hur viruset smittar under höst och vinter. De togs i ungefär samma veva som smittspridningen började ta fart, vilket var olyckligt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi på Umeå universitet. 

Under hösten har regeringen gjort flera lättnader i coronarestriktionerna trots att smittspridningen ökar. Besöksförbudet på landets äldreboenden hävdes, följt av ett undantag från 50-personersregeln i lagen om serveringsställe, med följden att nattklubbar öppnade igen. Sedan slopades de särskilda råden för riskgrupper och publikgränsen höjdes till 300.

”Ryckigheten minskar förtroendet”

Daniel Suhonen, socialdemokratisk chef på tankesmedjan Katalys, är också förbryllad över tidpunkten för lättnaderna, och tror att de berodde på pressen från kultursektor, idrottsrörelse och näringsliv. 

Coronapandemin

– Sedan ville människor som bor på äldreboenden naturligtvis ha besök från anhöriga. 

Somliga lättnader återkallades efter bara några veckor, andra har blivit kvar samtidigt som hårdare restriktioner har tillkommit. 

– Den här ryckigheten minskar förtroendet för åtgärderna, säger Suhonen. 

Lööf: ”Det håller inte”

I december beslutade regeringen om en ny pandemilag som ska göra det lättare att till exempel begränsa folksamlingar. Den införs kanske först den 15 mars nästa år. Bra – men sent, menar Centerpartiets partiledare Annie Lööf. 

– Ordningslagarna har varit oerhört trubbiga och gjort att verksamheter som skulle kunnat varit öppna har varit stängda, som nöjesparker och utomhusarenor. Samtidigt ser vi att köpcenter där det samlas mycket folk har fortsatt vara öppna. Det håller inte. 

Socialminister Lena Hallengren (S) menar tvärtom att lagen inte kommer för sent och att behovet av den kommer att finnas även i mars. Hon står också fast vid höstens beslut, men medger att det finns vissa delar man säkert kunde ha gjort annorlunda. 

– Så är det ju. Men som jag har sagt genomgående så sitter vi i varje läge med fakta och kunskap som är begränsad. Ingen av oss vet hur framtiden ser ut.

Lista: Regeringens coronarestriktioner i höst  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet