Sex dödsskjutningar på åtta dagar. En blodig våldsvåg skakar Sverige och i centrum står gängledaren Rawa Majid, alias ”Kurdiska räven” – som uppges hålla sig undan i Turkiet.
Redan för två år sedan larmade en utredningsgrupp om Majids drivande roll inom den svenska narkotikamarknaden, enligt SVT:s uppgifter. De hade lagt månader på att kartlägga nätverket med hjälp av chattloggar från Encrochat – och målet var att polisen nationellt skulle tillsätta resurser som skulle kunna leda till ett gripande av Rawa Majid.
– Men av ledningen bedömdes han inte som ett lika stort hot, där ansåg man att andra aktörer var viktigare, säger polisen ”Marcus” som har mycket god insyn i turerna.
Parallella utredningar
Ärendet hamnade återigen på regional nivå, där fler parallella utredningar mot Rawa Majid pågick. Men det fanns ingen samverkan, enligt ”Marcus”.
– Det var väldigt stora utredningar med internationell handel och man kunde inte gå mot huvudmännen. Man grep som vanligt utförarna och inte de som ligger bakom det.
När våldet som kunde kopplas till nätverket eskalerade gjordes försök att komma åt Majid. Det resulterade i ett tillslag mot en adress i irakiska Kurdistan.
– Men han blev varnad och undkom, därefter flyttade han till Turkiet, säger ”Marcus”.
Rawa Majid blev senare turkisk medborgare och möjligheterna att få honom utlämnad bedöms därför som nästintill obefintliga.
Polisen: Inte bortprioriterad
I ett skriftligt svar uppger Stockholmspolisen att Majids fall inte var bortprioriterat. Samtidigt var belastningen mycket hög.
”Med tanke på hur situationen var då hade vi inte kunnat göra andra bedömningar”, skriver Anders Rissel, tf polisområdeschef i Stockholm Nord.
Befarar nya måltavlor
”Marcus” menar att läget nu är värre än vad polisen kunnat förutspå och fruktar att våldet kan riktas mot nya måltavlor.
– Det vi ännu inte har sett är attacker på rättsapparaten. Det har man sett i andra länder, det är något jag bävar inför. Att man försöker påverka rättsapparaten genom dåd mot åklagare eller poliser. Har man inga tveksamheter att döda barn så dödar man dem som kommer i ens väg, säger han.
”Marcus” heter egentligen någonting annat.
Om varningarna
De tidiga varningarna om Rawa Majid finns utförligt beskrivna i SVT-reportern Diamant Salihus bok ”När ingen lyssnar”. Där framgår att:
• Den FBI-ledda insatsen ”Trojan shield” krävde omprioriteringar av Noas resurser våren 2021, samtidigt som larmen om Rawa Majid fördes fram till polischeferna.
• En hög chef på Noa var en av dem som rekommenderade att Majid inte skulle prioriteras eftersom de ”hade annat på gång” – och att det fanns andra som var värre.
• Hösten 2021 försökte den lokala utredningsgruppen få till ett ”akut möte” med de högsta cheferna i polisområdet. Mötet uteblev och svaret blev att den mycket ansträngda utredningssituationen innebar att fokus behövde ligga på brott i nära relationer och särskilt utsatta brottsoffer.
• Anders Rissel, polismästare i polisområde Nord, säger i boken att han skulle göra ”samma bedömningar i dag när vi också har en del facit som vi inte hade då”.
Polisens svar om Rawa Majid
I ett skriftligt svar tillbakavisar Anders Rissel, tillförordnad polisområdeschef i Stockholm Nord, att Rawa Majid bortprioriterades.
”Polisen satsade på den aktuella personen och fick honom häktad i sin frånvaro tidigt, med god prognos på långt fängelsestraff. Vi försökte med olika medel få honom gripen och utlämnad.
Det team som jobbade med personen hade en bra förmåga och prioriterade tidigt att slå mot hans brottsupplägg. Vid den aktuella tidpunkten låg personen inte bakom det dödliga våld som skedde i Stockholm, men det betydde inte att polisen inte prioriterade honom. Vid den aktuella tidpunkten så var han och även andra personer kopplade till honom högt prioriterad för stockholmspolisen och polisområde Stockholm Nord. Ärenden kopplade till hans brottslighet resurssattes bra i jämförelse med andra motsvarande eller grövre ärenden och brottsupplägg.”
Samtidigt var Stockholmspolisen hårt belastad av skjutvapenvåld och andra grova brott, uppger Rissel: ”Med tanke på hur situationen var då hade vi inte kunnat göra andra bedömningar”.