• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

När SVT kontaktar de ansvariga för jämställdhetsarbetet för att ta del av partiets policydokument efter metoo är det locket på. Foto: JESSICA GOW / TT

Intern kritik mot M:s utredningar: ”Måste agera”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna säger sig ha tydliga riktlinjer för att utreda sexanklagelser mot egna partimedlemmar. Nu berättar flera kvinnor om brister i en tidigare intern utredning.

– Jag känner inte särskilt stort förtroende för partiets förmåga att hantera sådana här saker, säger en av kvinnorna.

Efter metoo-rörelsen 2017 uppmärksammades flera fall av trakasserier och sexism inom Moderaterna. 

Partisekreteraren Gunnar Strömmer utlovade åtgärder och ett så kallat värdegrundsarbete sjösattes för att ”odla en sund partikultur”. 

En särskild metoo-grupp inrättades och presenterade flera krav under partistämman 2019. Bland annat krävde gruppen att anmälningar mot partiets egna medlemmar skulle behandlas av oberoende utredare. Man ville också se en särskild visselblåsarfunktion. 

Partiet har uppgivit att man följer särskilda riktlinjer kring riksdagsledamoten Hanif Bali  (M) som utretts för sexuellt olämpligt beteende. Hanif Bali nekar till anklagelserna.

Vilka rutiner det rör sig om vill partiet dock inte berätta. Inte heller vilka som håller i utredningen.

– Vi kommenterar ingenting kring utredningen, säger Moderaternas presschef Niklas Gillström. 

Har ni tagit in en oberoende utredare? 

– Jag hänvisar till mitt tidigare svar.

Tystnadskultur och svågerpolitik

Det är inte första gången som Moderaterna tvingas utreda en högt uppsatt förtroendevald efter sexanklagelser. Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö och ledamot i partistyrelsen, anklagades för sexuellt ofredande av flera kvinnor inom Moderaterna i somras och tvingades avgå kort därefter i samband med att ärendet polisanmäldes.  Anmälan lades senare ned.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera kvinnor som beskriver hur arbetet med utredningen omgärdats av tystnadskultur och svågerpolitik. 

– Jag fick ett samtal av utredaren och sedan har det varit tyst. Jag har inte alls fått någon uppfattning om att det fanns en mall eller plan för utredningen, säger en av kvinnorna.

Nära vän höll i utredningen

Ytterligare en kvinna beskriver hur minst en av Torbjörn Tegnhammars vänner deltog i den lokala utredningen i Malmö, uppgifter som bekräftas av partiet.

– Det var personer som stod honom nära, säger kvinnan.

En annan kvinna berättar att ett fackförbund i Malmö försökt ta del av utredningen vid flera tillfällen, utan framgång.

Peter Ollén, ordförande i Moderaterna i Malmö, säger att han tagit del av kritiken.

– Jag beslutade att inkludera en till person i utredningen eftersom jag inte ville hålla i den själv. Utredningen har sedan skickats vidare till riksorganisationen. Om facket upplever att de inte fått ta del av materialet får de gärna kontakta mig, säger han.

”Känner inget stort förtroende”

Kvinnorna som SVT pratat med vill se en förändring kring hur framtida utredningar sköts, både lokalt och på riksplanet.

– Jag känner inte särskilt stort förtroende för partiets förmåga att hantera sådana här saker. De borde agera betydligt mer skyndsamt, speciellt när det rör sig om minderåriga, säger en av kvinnorna.

Grunderna för avgång är tydligt formulerade i Moderaternas egna dokument. Inför varje ny mandatperiod skriver kandidaterna på en ”kandidatförsäkran” där de lovar att hålla sig till vissa ordningsregler.

– Det finns tydligt på papper vad man förbinder sig till. Men det är partiet själva som måste besluta om någon ska avgå. Annars händer ingenting, säger kvinnan. 

SVT Nyheter har sökt Moderaternas organisationschef Karin Juhlin som i ett mejlsvar uppger att frågan är viktig för Moderaterna och att man ”välkomnar kritiska synpunkter och förslag till förbättringar eftersom vi löpande utvecklar vårt sätt att arbeta med dessa frågor”.

”Personers upplevelse av processen, information och återkoppling är väldigt viktig och det är något som vi kontinuerligt behöver utvärdera och jobba med”, skriver hon vidare.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.