– Jag vet inte riktigt var han har fått det ifrån, säger Anders Svensson, vd på gymkedjan Balance, som anser att kritiken är överdriven.
– Jag tror ingen seriös aktör anställer på de premisserna idag.
Enorma rekryteringsbehov
Gymträning har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren och många vill också ha personliga råd och träningstips från en instruktör.
Var tionde svensk har någon gång anlitat en personlig tränare, enligt en undersökning från Konsumentverket. SVT Nyheter har talat med flera branschkunniga som säger att efterfrågan på PT:s exploderat de senaste åren.
LÄS MER: Tre tips när du ska välja personlig tränare
– De stora gymkedjorna har ett enormt rekryteringsbehov. Fler och fler söker våra utbildningar, säger Helena Arnold på The Academy som är en av Sveriges största utbildare av PT:s.
Kan leda till skador
Men kunskapen bland de som jobbar som personliga tränare varierar stort enligt flera bedömare, bland annat idrottsforskaren Michail Tonkonogi, som anser att branschen är oseriös och behöver saneras omgående.
– Alla som vill kan kalla sig personlig tränare i dag. Det är ingen skyddad titel. Man behöver inte ha någon utbildning alls, säger Tonkonogi, som är mycket kritisk till kvalitén på många av de PT-utbildningar som finns idag.
LÄS MER: Susanne fick diskbråck av träningspasset: ”Förstörde mitt liv”
– Jag har sett exempel där du ska lära dig all anatomi, fysiologi och träningslära som krävs för att träna andra människor på bara elva halvdagar. Jag skulle inte vilja hamna i händerna på en sådan PT.
När den som ska ansvara för ens träning saknar relevant kunskap är risken för att det uppstår skador stor, varnar Michail Tonkonogi.
– Rätt upplagd är fysisk träning väldigt nyttig. Men tränar du fel kan det leda till skador och sjukdomar.
Okunskap bland jobbsökande
Helena Arnold på The Academy håller med om kritiken.
– Det är verkligen inte bra att det finns oseriösa utbildningar, som resulterar i att det examineras personliga tränare utan tillräckliga kunskaper. Det drabbar alla, både yrket och branschen, men framförallt kunderna som ju inte vet skillnaden i kunskapsnivå mellan den som gått en kort eller en längre utbildning.
Anders Svensson på gymkedjan Balance märker att det finns en stor okunskap bland många som söker jobb hos dem som personlig tränare.
– Då måste ju vi som arbetsgivare säkerställa att de vi anställer har rätt kompetens. Alla seriösa aktörer har ett sådant regelverk. Det är självklart, säger han.
”Branschen kan inte sanera sig själv”
Helena Arnold och The Academy, liksom flera andra PT-utbildare, arbetar nu tillsammans med en branschorganisation för att ta fram en gemensam standard för vilken kompetens som ska krävas av en personlig tränare. Även gymkedjan Balance ingår i samarbetet.
– Hela branschen måste ta det här ansvaret, säger Anders Svensson.
Men Michail Tonkonogi anser inte att det räcker. Han vill att svenska myndigheter ska gå in och reglera PT-branschen – annars riskerar kunderna att fara illa.
– Branschen klarar inte av att sanera sig själv. Det måste finnas en myndighet som ställer kunskaps- och kompetenskrav och först när dessa är uppfyllda får du din titel och licens.