Den ovanliga och skygga fågeln hade kommit på villovägar ända upp i Norrbotten när den hittades i Marianne och Gunnar Johanssons trädgård i Råneå.
De såg till att den fraktades till ett fågelcenter utanför Stockholm där den nu får vård.
Rördrommen har fått en specialinredd bur med vass som den kan gömma sig i och en hylla där den kan sitta och spana.
Behandling pågår
– Den vägde nästan ingenting, den har ingen muskelmassa, varken på bröstet eller låren. Fågeln är på gränsen till svältdöd och det är osäkert om den klarar sig, säger Victor Persson, som nu tar hand om rördrommen.
Han ger den fisk och sprutor med näringslösning och hittills har den svarat bra på behandlingen.
Vad tycker rördrommen om behandlingen?
– Han blev lite sur men han har inte huggit mot ansiktet eller slagit med näbben. Han vände sig bort, fräste lite och tittade argt på mig och det är ett bra tecken. Jag håller honom mellan mina ben och låter honom bita i mitt finger samtidigt som jag sprutar in vätskan i näbben. Jag bråkar med en kungsörn varje dag, jag är van, säger Victor Persson.
På Stockholm Vildfågel Rehab behandlas omkring 2000 fåglar varje år. Just nu finns både kattuggla och ormvråk bland patienterna. Målet är att fåglarna ska kunna släppas fria men om tillståndet är för dåligt avlivas de.
Dovt läte
Rördrommen är en mytomspunnen fågel på grund av sitt dova, tutande läte som kan höras på långa avstånd. I folktro förknippades lätet med gastar.
Victor Persson har ännu inte fått höra rördrommens speciella läte men tycker att den verkar repa sig.
– Om den klarar sig och lägger på sig muskelmassa ska vi hitta ett fint ställe att släppa ut den på, säger han.
Rördrom
Rördrommen är en satt och framtung fågel som tillhör hägerfamiljen och är något mindre än en gråhäger. Den gillar våtmarker och håller sig ofta dold i tät vass och är mest aktiv på natten.
Den är spräcklig i gult, brunt och svart. Vid hotande fara ställer den sig orörlig med indragen hals och näbben riktad rakt upp, i så kallad pålställning och är då särskilt svår att upptäcka.
Vid riksinventeringen år 2000 räknade man till 650 spelande hanar i Sverige. Den anses ”nära hotad”, enligt Artdatabankens rödlista från 2015.
Vid fågelstationen Naturum vid sjön Tåkern i Östergötland har den synts och hörts. Lätet påminner om ljud som uppstår när man blåser i en tom glasflaska.
Källor: Wikipedia, Fågelguiden, Fågel.se