En utlandssemester har blivit ouppnåeligt för många. Förutom att folk väljer bort utlandet på grund av klimatpåverkan har ju den svenska kronan fallit djupt. Något som gjort det klart dyrare att resa.
Dyrt på puben
Mot det brittiska pundet har kronan tappat 17 procent på fem år. Trots brexit-röran som fått pundet att tappa mot de flesta stora valutor har pundet blivit sju procent dyrare mot kronan på ett år.
Bland eurons 19 länder finns flera populära semesterdestinationer som exempelvis Italien och Grekland. Mot euron så har kronan tappat 23 procent på 5 år, och bara på de senaste året 6 procent.
Låg ränta sänker kronan
Om man ska leta orsaker till kronans fall så finns det ett övergripande skäl – Riksbankens låga ränta, menar bedömare:
– Riksbanken har under en följd av år haft en expansiv penningpolitik, alltså en låg ränta. En ränta som är mycket lägre än i många andra länder som exempelvis USA och Storbritannien. Det har inneburit att kronan blivit svag, säger Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg till SVT.
Undantagen
Men det finns undantag från kronfallet. Turkiets problem har fått valutan, Liran, att istället falla mot kronan, med hela 52 procent, sett över fem år. På ett år har liran tappat 18 procent mot kronan.
För den som vill hålla sig i närheten av Sverige är Norge ett alternativ. Naturligtvis inte lika billigt som Turkiet, men ändå billigare än förut. Mot den norska motsvarigheten har kronan stärkts med 7 procent på fem år – men det sista året den norska kronan blivit dyrare – igen – men fortfarande lite under kursen för fem år sedan – alltid något.
Den svenska kronans utveckling
Den svenska kronans utveckling*
Storbritannien Euroländer Turkiet Norge
Pund Euro Lira Krona
5 år -17% -23% +52% +7%
1 år -7% -6% +18% -6%
*till och med 2019-02-26
Källa: Swedbank