Kroniskt sjuka Marita är en av drygt 2.500 sjuka personer som måste skriva in sig på Arbetsförmedlingen på nytt. SVT berättade tidigare om kroniskt sjuka Marita Häggström, 62, som fick beskedet att hon skulle bli utförsäkrad.
Då visade Arbetsförmedlingens utredning att hon var sjuk och inte kunde vara med i aktiviteter, söka jobb eller arbeta.
När hon fick beskedet om att hon skulle bli utförsäkrad för andra gången tänkte hon att det rörde sig om ett missförstånd. Men det var det inte.
Sjukförsäkringen är numera tidsbegränsad, därefter ska man antingen söka jobb eller genomgå rehabilitering för att kunna arbeta igen.
För svårt sjuka Marita Häggström är det alltså återigen dags att skriva in sig som jobbsökande på Arbetsförmedlingen. SVT Nyheter träffar henne när hon kommer ut från mötet.
Hur gick mötet Marita?
–Det är jobbigt. Helst av allt skulle jag vilja slippa det här och få sjukersättning på heltid, men jag måste hit och träffa handläggare och genomgå utredning, man måste göra det här, så är det bara, säger hon.
Hennes dotter Lina Börjesson hjälper henne till och från Arbetsförmedlingen och sitter med vid mötena hos handläggaren.
–Jag förstår inte hur man kan ha ett sådant här system. Det känns helt fel och jag undrar hur man kan behandla människor på det här viset. Det enda skillnaden jämfört med förra gången är att mamma nu har en diagnos, de vet vad de ska kalla sjukdomen, men hon är lika sjuk som tidigare, säger Lina Börjesson.
Vad tror du kommer hända nu?
–Jag tror att de ganska snabbt kommer konstatera att de inte kan göra något för mamma och så blir det som förra gången. Hon får sitta av tiden de här tre månaderna för att sedan komma tillbaka och bli sjukskriven – om hon nu inte får igenom sin sjukersättning på heltid, säger dottern.
Är det vad du helst av allt önskar?
–Ja, det är det, svarar Marita.
Fler i samma sits
Marita är inte ensam om att ha blivit utförsäkrad för andra gången. Drygt 2.500 personer antingen har eller kommer att få samma besked.
Av drygt 14.000 personer som utförsäkrades för två och ett halvt år sedan har omkring 3.500 lyckats ta sig tillbaka till arbetslivet. Drygt 4.000 söker jobb, studerar, eller omfattas av någon form av arbetsmarknadspolitiska program.