Europol har knäckt ännu en krypterad plattform. Foto: Peter Dejong

Uppgifter: Krypterade plattformen ”Ghost” har knäckts

Uppdaterad
Publicerad

En ny krypterad plattform som använts av kriminella har knäckts.

Enligt uppgifter till Expressen så handlar det om plattformen ”Ghost” som blev populär när den tidigare plattformen ”Encrochat” knäcktes.

Europol har kallat till pressträff imorgon där Sverige ska delta.

Den organiserade brottsligheten har fått ta ett nytt hårt slag. Den krypterade plattformen ”Ghost” har knäckts, skriver Expressen.

Efter att tidigare plattformar som ”Encrochat” och ”Sky ECC” knäcktes förflyttade sig många inom den organiserade brottsligheten till plattformen ”Ghost”, något som har varit en tuff utmaning för den svenska polisen.

Europol kallar till pressträff

Under onsdagen har Europol kallat till pressträff. I ett pressmeddelande skriver de att de ska ”tillkännage en stor aktion mot en krypterad kommunikationsplattform som används för kriminella aktiviteter, såsom storskalig narkotikahandel, mord och penningtvätt”.

I pressmeddelandet nämner de också att Sverige varit ett av länderna som varit delaktiga i insatsen.

Svenska polisens mediacenter uppger för Expressen att de ”deltagit i en internationell polisoperation mot en krypterad kommunikationstjänst och dess användare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.