KU enigt i kritiken – med ett undantag

Publicerad

Ett enigt konstitutionsutskott kritiserar regeringen för hanteringen av IT-skandalen, och betonar vikten av just den enigheten. På en punkt går åsikterna dock i sär: Vilket ansvar den förra regeringen har. Där reserverar sig Centerpartiet, vars tidigare minister Anna Karin Hatt finns med bland de kritiserade.

– Vad gäller speciellt regeringen Reinfeldt så finner vi att informationssäkerhet kring IT var allmänt eftersatt, säger biträdande ordförande Björn von Sydow (S).

Trots att det är valår, och att konstitutionsutskottet haft det politiskt känsliga ärendet om IT-skandalen kring Transportstyrelsen på sitt bord, så råder det ”i princip” enighet om granskningen i KU.

Det påpekar ordförande Andreas Norlén (M) vid presskonferensen, och enigheten beskrivs vid dagens pressträff som positiv.

IT-skandalen

På en punkt går dock åsikterna isär, och det är Centerpartiets ledamot som avviker. Det gäller ansvaret hos den förra regeringen, som leddes av Fredrik Reinfeldt (M).

”KU är enigt i alla ärenden utom ett i granskningen. Centerpartiet reserverar sig mot utskottets ställningstagande i granskningen av förra regeringens agerande kring Transportstyrelsen och informationssäkerhet”, skriver KU i sitt pressmeddelande.

”Försvårade” arbetet

Vid eftermiddagens pressträff beskriver biträdande ordförande Björn von Sydow informationssäkerheten under regeringen Reinfeldt som ”allmänt eftersatt”. Han kritiserar dåvarande it-minister Anna Karin Hatt, som enligt honom ”lämnat bristfälliga uppgifter”, vid utfrågningen.

– Det är olyckligt och det har försvårat vårt arbete, säger han.

C: ”Missvisande”

Den beskrivningen ställer sig alltså C inte bakom, och om man går till betänkandet så framgår det tydligare vad oenigheten gäller. C-ledamoten Per-Ingvar Johnsson skriver där att han inte kan ställa sig bakom delar som rör Anna-Karin Hatts roll.

”I detta avseende är betänkandet i väsentliga delar missvisande”, skriver Johnsson och fortsätter:

”Det är väsentligt viktigare, som noterats vid utskottets granskning, att statsrådet aktivt medverkade i att förbättra samhällets informationssäkerhet, än att nästan åtta år efter sitt förordnande komma ihåg om ordet informationssäkerhet fanns med hennes förordnande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet