Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll under en utfrågning av KU i april. Foto: Fredrik Sandberg / TT

KU enigt – Strandhäll prickas

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) klarade sig genom en misstroendeomröstning, men prickas nu av KU.

– Det är ett helt enigt betänkande utan reservationer, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).

Sammanlagt tre ministrar kritiseras, däribland utrikesminister Margot Wallström (S) som kritiseras för hanteringen av den svenska FN-kampanjen.

KU är enigt om att kritisera Strandhäll, för bristande kommunikation och dokumentation kring avskedandet av Ann-Marie Begler från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan. Och enligt Karin Enström är utskottets kritik allvarlig.

– Utskottet landar i att förflyttningen skedde mot Ann-Marie Beglers vilja, säger hon.

KU kan rikta kritik mot en minister men kan inte kräva att en minister måste avgå.

Någon dokumentation kring förflyttningen ska inte ha funnits, och Ann-Marie Begler ska inte ha fått ett skäl till förflyttningen.

Kritiseras inte för osanning

Även om kritiken är ”allvarlig” så är den mildare än den som framfördes av Moderaterna i april. Strandhäll kritiseras inte för att ha ljugit om hur avskedandet gått till, vilket Moderaterna tidigare menat att hon gjort.

Enligt utskottets vice ordförande Hans Ekström (S) finns det inget i KU:s underlag som säger att Strandhäll lämnat oriktiga uppgifter.

Välkomnar yttrandet

I en kommentar till SVT skriver Annika Strandhäll att hon välkomnar granskningsyttrandet.

KU bekräftar att regeringen har rätt att skilja en generaldirektör från sitt uppdrag och anställa denne i regeringskansliet i situationer där regeringen bedömer att så bör göras. Det är bra. Det har inte heller framkommit någonting nytt i granskningen. Tvärtom är det tydligt att anklagelserna om osanningar är grundlösa. Samtidigt tar jag till mig av kritiken. Vi behöver ta oss en ordentlig funderare kring hur dokumentationen kan förbättras”, skriver hon i ett sms.

Flera granskas

Annika Strandhäll är inte ensam om att granskas av KU. Totalt är det 18 ministrar som granskas.

En av dem är utrikesminister Margot Wallström, som kritiserats för att ha undanhållit information rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Enligt KU är det ”synnerligen bekymmersamt” att UD:s hantering av handlingar återkommande gett upphov till klagomål som uppmärksammats i olika tillsyns- och granskningssammanhang.

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kritiseras, för sitt agerande i frågan om den Europeiska arbetsmyndigheten. Hon framförde aldrig den svenska ståndpunkten vid ministerrådets möte.

Misstroendevotering

Annika Strandhäll överlevde nyligen en misstroendevotering, med samma bakgrund som KU:s granskning.

– Det här är ett moderat spel och det är väldigt olyckligt att de använder misstroendeverktyget på det här sättet, sa Annika Strandhäll direkt efter omröstningen.

Misstroendeförklaringen lämnades in av Moderaterna i mitten av maj. De menar att Begler avsattes av politiska och valtaktiska skäl, och att Strandhäll ska ha ljugit om hur det gick till.

Innan omröstningen kritiserade Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, Moderaterna för att de inte inväntade KU:s granskning innan de väckte misstroende.

SVT Nyheter har sökt Ann-Marie Begler som avböjer att kommentera.

”Jag tycker inte det vore rätt av mig att kommentera KU”, skriver hon i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.